Romanii cumpara fructe si legume de doua-trei ori pe saptamana, majoritatea de la piata, potrivit celui mai recent sondaj pe un esantion mare realizat de Malagrow Romania. Jumatate din consumatori prefera produsele romanesti, iar doua treimi dintre respondenti sunt chiar dispusi sa plateasca mai mult pentru acestea, sprijinind astfel fermierii locali. Aproape jumatate dintre respondenti sunt dispusi sa parcurga distante mai mari pentru a cumpara fructe si legume romanesti.
Produsele autohtone sunt foarte populare in Romania.Aproape una din cinci persoane cumpara fructe si legume de la micii producatori locali, potrivit unui sondaj online realizat de Malagrow Romania intre 16 iunie si 6 iulie, la care au participat 2.580 de persoane. 42,7% dintre respondenti considera ca produsele romanesti sunt importante, dar au tendinta de a adauga in cosurile lor si produse importate atunci cand fac cumparaturi in mod regulat. Doar 5,9% dintre respondenti nu se preocupa deloc de provenienta unui produs.
Majoritatea romanilor cumpara fructe si legume de doua sau trei ori pe saptamana. Aproape o treime dintre respondenti cumpara zilnic fructe, in timp ce un un pic mai putini, 24,4%, cumpara legume in fiecare zi. Mai mult de 10% din consumatorii romani cumpara fructe si legume o data pe saptamana. Proportia celor care cumpara fructe si legume doar de cateva ori pe luna este neglijabila, de doar 2%. 5,4% dintre respondenti cumpara rareori legume, pentru ca le cultiva ei insisi. In ceea ce priveste fructele, 3,8% din cei care au raspuns sondajului consuma fructe din productia proprie.
Mersul la piata nu s-a demodat
Desi obiceiurile de consum si mediul economic sunt in continua schimbare, mersul la piata este inca infloritor in Romania, arata sondajul realizat de Malagrow. Aproape 40% dintre respondenti merg la piata pentru fructe si legume, o treime cumpara de la supermarketuri, 16,6% apeleaza la micii producatori locali, iar aproape 10% cumpara produsele necesare de la magazinele alimentare mai mici. Marea majoritate a cumparatorilor (93,6%) cumpara personal, iar putin peste 6% aleg uneori sa comande online.
Popularitatea fructelor si legumelor romanesti este demonstrata si de faptul ca doua treimi dintre respondenti sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru produsele autohtone, mai ales pentru ca stiu ca astfel ii sprijina pe fermierii romani. Cu toate acestea, in cazul in care diferenta de pret este mare, aproape 30% dintre respondenti ar alege sa cumpere produse de alte origini, in timp ce 5,9% nu ar plati mai mult, deoarece pentru ei pretul este factorul decisiv.
Distanta nu este o problema
De asemenea, romanii nu au nicio problema in a parcurge distante mai mari pentru a cumpara fructe si legume produse in Romania, deoarece jumatate dintre respondenti au indicat ca nu le-ar fi greu sa mearga in alta localitate pentru a cumpara aceste produse. Aproape o treime dintre respondenti sunt dispusi sa calatoreasca mai mult, dar numai foarte rar, in timp ce una din cinci persoane a declarat ca nu vrea sa piarda timp in acest scop, facand cumparaturile in cel mai apropiat loc.
Malagrow Romania este un sustinator dedicat al consumului de fructe si legume autohtone. Prin campania sa nationala din luna mai „Consuma legume si fructe romanesti! – Made in Romania” a incurajat oamenii sa recunoasca munca fermierilor romani, atragand in acelasi timp atentia asupra importantei produselor autohtone.
“Consideram ca producatorii locali sunt esentiali pentru economia romaneasca. La Malagrow Romania, suntem mandri de fermierii nostri si de produsele pe care le oferim pentru a-i ajuta pe producatorii romani sa livreze pe piata fructe si legume de inalta calitate. De mai bine de doua decenii, compania noastra este dedicata sa ofere fermierilor locali produse de calitate si consiliere experta si personalizata”, a subliniat Csaba Éber, director general al Malagrow Romania.
Potrivit datelor publicate recent de Institutul National de Statistica, in 2021, consumul mediu lunar de legume si fructe in Romania a fost de 8 kilograme de legume de persoana, respectiv 4 kilograme de fructe si 3 kilograme de cartofi pe cap de locuitor adult.