Studiu: Micii fermieri romani increzatori fata de viitoarea PAC. Cei mari, mai putin!

Studiu: Micii fermieri romani increzatori fata de viitoarea PAC. Cei mari, mai putin!

 

studiuMicii fermieri romani sunt mai increzatori vizavi de implementarea noii PAC, fata de cei mari, care sunt mai putin optimisti, potrivit studiului „Implementarea noii Politici Agricole Comune in Romania. Tendinte si posibil impact” lansat de eurodeputata Carmen Avram. Desi prevederile noii Politici Agricole Comune sunt putin cunoscute in Romania, surpriza studiului o reprezinta optimismul fermierilor romani cu privire la reforma agricola. Cu toate acestea, gradul de optimism e valabil, mai degraba, pentru fermele de dimensiuni mai mici. Gradul de optimism scade odata cu cresterea suprafetei exploatate a fermei. Fermierii mari, desi mai bine informati, sunt mai putin increzatori. Astfel, doar 36% dintre fermierii cu suprafete peste 2.000 ha cred ca performanta fermei va creste prin implementarea noii PAC, spre deosebire de 79% in cazul celor care au intre 100 si 299 ha, care se declara, intr-un procent mai mare, nepregatiti pentru ceea ce urmeaza.

In ceea ce priveste tintele strategiei „De la ferma la furculita” si ale strategiei pentru Biodiversitate, 58% dintre fermieri cred ca reducerea cantitatii de pesticide si ingrasaminte in ferma va conduce la cresterea costurilor operationale ale fermei, iar 65% dintre respondenti considera ca dezvoltarea suprafetelor exploatate ecologic va conduce, de asemenea, la cresterea costurilor in ferma.

Rezultatele acestui studiu, primul si singurul din Romania, au fost prezentate in cadrul evenimentului de fondatorul companiei Stratesys Vectors SRL, Laurentiu Asimionesei. Documentul complet poate fi consultat aici: https://bit.ly/3ox2DJk

La evenimentul de lansare au participat si intervenit experti atat de la Bruxelles, cat si din Romania. Invitatii au fost: Mihail Dumitru, Directorul General Adjunct al Directoratului General pentru Agricultura din cadrul Comisiei Europene (DG AGRI), Oana Neagu, Director COPA-COGECA, Alexandru Stanescu, Presedintele Comisiei pentru Agricultura din Parlamentul Romaniei, Dana Rebega, Director General in cadrul Autoritatii de Management pentru PNDR, Claudiu Coada, Director General Adjunct in cadrul Agentiei de Finantare a Investitiilor Rurale, Florin Dragnia, fermier, Vlad Popescu, CEO Norofert, Costin Lianu, presedintele InterBio si Teodor Marusca, cercetator INCD Brasov.
Dezbaterea online poate fi urmarita, integral, aici: https://youtu.be/GbD-VK_pI-I

Datele au fost colectate in perioada OCT-NOV 2020. Durata medie de aplicare a unui interviu a fost de 8-10 minute. A fost evaluat un esantion total de 605 fermieri respondenti la nivel national. Esantionul insumeaza 287Kha exploatate cu culturi de camp, reprezentand ferme mai mari de 30 hectare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *