Urmatorul pas mare in Romania. Cultivarea in pepiniere profesionale a rasadurilor sporeste eficienta in horticultura

Urmatorul pas mare in Romania. Cultivarea in pepiniere profesionale a rasadurilor sporeste eficienta in horticultura

 

malagrowNumarul producatorilor specializati exclusiv pe rasaduri va creste semnificativ in urmatorii cinci ani in Romania, ceea ce va contribui la stabilizarea si profesionalizarea horticulturii romanesti in decurs de un deceniu – este de parere Csaba Éber, director general adjunct al Malagrow. Legumicultura si pomicultura din Romania se afla deja pe un trend ascendent de dezvoltare, iar pasul urmator nu poate fi decat inmultirea fermelor care se ocupa exclusiv de cultivarea rasadurilor. Se preconizeaza o crestere considerabila a numarului de producatori romani axati exclusiv sau preponderent pe cultivarea rasadurilor – apreciaza Csaba Éber. Directorul general adjunct al Malagrow – furnizor de solutii horticole profesionale – crede ca numarul producatorilor din acest domeniu al agriculturii se va dubla in urmatorii cinci ani.

Specializare mai eficienta

„La nivel global, profitul realizat de productia horticola, de cultivarea legumelor, a fructelor si a plantelor ornamentale a inregistrat cresteri substantiale in ultimele decenii, mai ales datorita specializarii realizate la nivelul diferitelor segmente ale productiei, ceea ce a contribuit la eficientizarea procesului de cultivare. Observam ca in ultimii ani a crescut si pretul de vanzare a produsului final in comparatie cu nivelul stagnant al preturilor din perioada precedenta, evolutie ce stimuleaza fermierii sa investeasca in dezvoltare. Iar cultivarea rasadurilor este o componenta importanta a acestei dezvoltari. Asa au aparut in numeroase tari cu horticultura dezvoltata agenti economici agricoli specializati pe cultivarea exclusiva sau preponderenta a rasadurilor. Rasadurile produse in cantitati mari sunt produse fiabile, de calitate excelenta si livrate la timp, astfel ca ele reprezinta o alternativa mai ieftina pentru legumicultori in comparatie cu rasadurile pe care ei insisi le produc alaturi de productia propriu-zisa de care se ocupa” – explica Csaba Éber.

eber_csabaEl a mai adaugat: in plus, pepinierele profesioniste, tin intr-o masura considerabila cont de nevoile pietei si de economicitate chiar si in alegerea soiurilor pentru rasaduri. „Firmele specializate pe cresterea rasadurilor sunt mai eficiente in exploatarea muncii, dispun de iluminare suplimentara, sisteme moderne de incalzire, spatiu adecvat, iar toate acestea fac posibila planificarea exacta a momentului in care se obtine produsul finit. Treptat vor aparea tot mai multe ferme horticole mari in aer liber sau in spatii protejate (solarii) in Romania, iar cei care nu vor avea timp si energie pentru a-si crste singuri rasadurile, isi vor da seama ca merita sa subcontracteze o parte a productiei” – a continuat Éber.

Citeste si Malagrow: Ritmul cercetarii din agricultura nu a incetinit

Procesele derulate deja in mai multe tari din lume – cum sunt de exemplu Italia, Olanda, Statele Unite sau Spania – inca nu au ajuns in Romania, dar intrezarim deja semnele care arata ca specializarea este pe cale sa apara in urmatorii ani – este de parere Csaba Éber.

Inceputurile in Romania

In prezent horticultura din Romania trece printr-un proces profund de profesionalizare. Treptat se imbunatatesc conditiile in care opereaza legumicultura si pomicultura si intr-o oarecare masura si productia de plante ornamentale. Au aparut serele cu volum mai mare, incep sa apara si expertii adevarati, cultivatorii utilizeaza materialele input si biostimulatorii profesionali, iar toate acestea contribuie pozitiv la crearea unor produse cu valoare de piata si predictibilitate mai mare. Consideram ca in prezent exista toate circumstantele ca horticultura romaneasca sa continue ritmul de dezvoltare remarcabil chiar si la nivel international. Tot mai multi tineri talentati se intorc din strainatate, din occident si contribuie benefic la dinamizarea economiei, vorbesc limbi straine si reprezinta un nou tip de gandire, mai deschisa pe care doresc s-o integreze in diferite domenii chiar si in horticultura” – ne-a spus Csaba Éber.

Un start favorabil

Directorul general adjunct al Malagrow crede ca urmatoarea etapa in acest proces este transformarea modului in care se cultiva rasadurile. „In prezent horticultorii romani produc atat produsul final, cat si rasadurile de care au nevoie. Sistemul actual este mai putin eficient decat un sistem bazat pe specializare, in care firmele axate pe cultivarea rasadurilor asigura rasaduri din soiuri alese, sanatoase si competitive sub aspectul pretului.”

Citeste si Fermierii cu mai putin de 5 ha au un venit mult mai mic decat romanii trimisi in somaj

Totodata, in opinia lui Csaba Éber, tot mai multi actori pe piata horticola considera ca aparitia producatorilor de rasaduri specializati vor da un nou imbold horticulturii. Rasadurile cu cele mai bune caracteristici reprezinta un start favorabil, un avantaj pentru producatori, un avantaj care – impreuna cu inovatiile tehnologice si adaugarea tintita a suplimentelor de substante nutritive – va inlesni dezvoltarea horticulturii in Romania.

Malagrow
Malagrow ofera biostimulanti extrem de performanti, ingrasaminte foliare si alte produse pentru fermierii de horticultura si distribuitorii sai din multe tari din Europa. Compania are peste 30 de ani de experienta internationala in sectorul horticol. In Romania, Malagrow distribuie produsele Valagro care sunt fabricate in Italia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *