Start AGRO IMM INVEST!

Start AGRO IMM INVEST!

 

AGRO_IMM_INVEST2021 incepe cu un nou program pentru agricultori: AGRO IMM INVEST, anunta Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM). Aceasta dupa ce Comisia Europeana a autorizat in data de 18 decembrie 2020 modificarea schemei de ajutor de stat care sustine implementarea programului IMM INVEST. In acest sens, a fost prelungita perioada de valabilitate a schemei pana la data de 30 iunie 2021 si a fost obtinuta o majorare a bugetului de la 4.521 mld RON la 7.188 mld RON. Solicitarea de prelungire si majorare a Schemei de Ajutor de Stat a fost inaintata de catre Guvernul Romaniei pentru a interveni cu masuri adaptate de sprijin in domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii si sectorului alimentar si sustinerea intreprinderilor mici si mijlocii din aceste sectoare, afectate de pandemia de coronavirus.

Citeste si Platile pentru cererile depuse pe Masura 21 vor fi efectuate pana la 8 ianuarie

Astfel, Subprogramul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii si sectorului alimentar AGRO IMM INVEST, poate fi accesat pentru acordarea de garantii de stat in vederea accesarii de finantare pentru nevoile curente de lucru sau pentru realizarea de investitii.

Beneficiarii grantului sunt intreprinderile mici si mijlocii, intreprinderile mici cu capitalizare de piata medie, precum si fermierii din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii si sectorului alimentar. Prin grant se acorda si o componenta nerambursabila de maximum 10% din valoarea finantarii garantate, cu conditia incadrarii in plafonul de 120.000 euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in sectorul pescuitului si acvaculturii, 100.000 euro pentru intreprinderile care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole, respectiv 800.000 euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in sectorul alimentar. Ajutorul de stat sub forma componentei nerambursabile pentru Subprogramul AGRO IMM INVEST se suporta din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finantelor Publice.

Prin implementarea schemei de ajutor de stat care sustine intreg programul IMM INVEST, se estimeaza ca vor beneficia de ajutoare de stat peste 58.000 de IMM -uri.

Numarul total al creditelor IMM INVEST aprobate de catre cei 21 finantatori participanti in program este de 26.544. Pentru IMM-urile care inca nu au accesat programul si doresc sa se inscrie, este bine de stiut ca termenul de inscriere a fost prelungit, astfel aplicatia imminvest.ro va ramane deschisa pana la data de 30.06.2021.

In data de 24.11.2020, Comisia Europeana a aprobat o alta schema de ajutor de stat propusa de Romania, in valoare de 216 milioane de euro (1,043 miliarde RON) pentru sprijinirea IMM-urilor afectate de pandemia de coronavirus. Acest sprijin se acorda sub forma de garantii de stat pentru finantarile de tip factoring cu regres, prin programul IMM FACTOR, prin care se garanteaza creditul comercial pe termen scurt si care are scopul de a sustine intreprinderile mici si mijlocii sa acceseze rapid lichiditati atunci cand exista varfuri de plati in activitatile curente.

Citeste si O cooperativa din Suceava isi face fabrica de lactate

Instrumentul de factoring va fi pus la dispozitia IMM-urilor de catre finanatorii care se vor inscrie in program, iar valoarea granturilor ce pot fi acordate unui beneficiar poate fi de pana la 800.000 de euro, iar pentru sectoarele pisciculturii si acvaculturii, granturile sunt limitate la maxim 120.000 euro, respectiv 100.000 pe beneficiar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *