Casa Neacsu din Vrancea este producatorul autohton de vinuri care detine cele mai multe soiuri romanesti de vita de vie, nu mai putin de 16, de aproape trei ori mai mult fata de urmatorul competitor. Compania administreaza o suprafata de 850 ha de vie, din care 250 de hectare de vie bio, in mai multe zone ale tarii – Husi, Tirol, Insuratei, Panciu Cotesti, ceea ce ii si permite sa acopere o gama atat de larga de vinuri. “Eu inca din 1991 m-am dus spre altceva fata de ce face toata lumea, am creat filozofia mea de calitate. Am mers pe soiurile romanesti, in primul rand. Avem in plantatie 16 soiuri romanesti, suntem singura companie care are 16, iar dupa noi urmatoarea are 5. Si asa este si normal sa ai 5, nu 16, daca vrei sa faci un business. Dar eu am facut-o din pasiune, cu placerea de a mentine soiurile romanesti si sunt unele soiuri unicat pe care daca nu le tineam eu nu mai existau acum, cum ar fi Babeasca Gri, de exemplu. Le-am prins in plantatie si mentinut”, a declarat Lucian Neacsu, fondatorul Casa Neacsu, alaturi de fratele sau George.
Alaturi de soiuri romanesti, in portofoliul Casa Neacsu se afla si soiuri internationale, ceea ce face ca portofoliul sa fie extrem de bogat, de la Babeasca Gri, Babeasca Neagra, Busuioaca de Bohotin, Cramposie, Feteasca Alba, Feteasca Neagra, Feteasca Regala, Sarba, Tamaioasa Romaneasca, Zghihara de Husi, Cabernet Sauvignon, Merlot, Muscat Ottonel, Riesling Italian, pana la Sauvignon Blanc.
Vinurile bio, dincolo de pasiune
Casa Neacsu este cel mai mare producator de vinuri bio nu doar din Romania, ci si din sud-estul Europei, detinand o plantatie compacta de 250 ha, ceea ce nu este chiar asa de usor. Trebuie multa munca, pricepere si pasiune. Vita de vie este stropita cu macerate din plante, dupa o reteta proprie, de exemplu, iar romanita o intalnim peste tot in plantatie.
Lucian Neacsu a apelat si la specialisti din strainatate – Argentina, Africa de Sud, Chile – care sa-l ajute sa faca vinuri de calitate pe gustul consumatorilor moderni.
In Romania, vinurile sale se adreseaza, in special, retelei HoReCa, un sector grav afectat in prezent. Ponderea cea mai mare o are, insa, exportul cu destinatii precum Polonia, Germania, Spania, Olanda, Belgia, Franta, Rusia, Australia, China, Japonia, Canada, SUA si Mexic.
Despre Casa Neacsu
Casa Neacsu este o companie privata care incearca sa aduca soiurile romanesti in lume si sa obtina soiuri internationale. A inceput sa produca vinuri in regiunea Vrancea, care este una dintre cele mai vechi si cele mai renumite podgorii din Romania. Compania combina traditia istorica cu tehnologia moderna, in scopul de a produce vinuri distincte, cu o personalitate puternica, care exprima unicitatea terroirului. Casa Neacsu a aparut ca urmare a pasiunii familiei Neacsu pentru vinuri. Radacinile istorice se afla in cea mai veche regiune de vinificatie, Vrancea. Acesta este locul in care au fost produse primele vinuri, in armonie cu obiceiurile si istoria locului.
Citeste si Incredibil! Clujenii au ajuns sa nu mai culeaga porumbul de pe camp! Nu mai renteaza?
Treptat, activitatea s-a extins la alte zone de cultura din tara. In portofoliul companiei exista peste 20 de soiuri de vin in patru regiuni diferite de pe teritoriul Romaniei: Vrancea (Panciu, Odobesti, Cotesti), Braila (Insuratei), Vaslui (Husi) si Caras Severin (Tirol). Detinand vita de vie in patru zone diferite din Romania, exista posibilitatea de a selecta cele mai bune vinuri din fiecare regiune si de a oferi consumatorilor un standard ridicat de calitate.
Litri de vin imbuteliati anual / nr. sticle: 4 mil litri / 5.5 mil sticle
Branduri de vin: Monser, Omnia, Suav, Hereditas, Glia, Lup Alb, Senator Private Collection, Occultus
Medalii obtinute: Medalie de Aur pentru Varius Sauvignon Blanc 2012 la Premiile de Excelenta 2013, Medalie de Aur pentru Lup Alb Feteasca Neagra 2009 la AWC Viena 2013, Medalie de Argint pentru Glia Babeasca Neagra, Varius Cabernet Sauvignon, Monser Feteasca Neagra, Monser Sarba la AWC Viena 2013, Marea Medalie de Aur la Bachus 2013 pentru Varius Merlot 2011.
Citeste si O cooperativa din Suceava isi face fabrica de lactate
Autori: Diana Lupu si Viorela Pitulice.
Sursa: FoodBiz.ro
One thought on “Casa Neacsu, producatorul de vinuri care a salvat vechile soiuri romanesti de vita de vie”