Doi comercianti importanti de cereale au achizitionat de la fermieri grau infestat cu fusarium peste limitele admise de lege. In loc ca productia sa fie distrusa, ea a ajuns in depozite, dupa cum relateaza Ziua de Vest! Autoritatile judetene din Timis au intrat in alerta dupa ce a inceput recoltatul la cereale si au primit mai multe semnale de la cumparatori ca graul este infestat cu fusarium – o micotoxina cancerigena produsa de mucegaiuri la culturile de cereale (grau, orz, ovaz).
Conform Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 228/2017 privind aprobarea Manualului de gradare pentru semintele de consum se accepta o infectare de 0,5% cu fusarium pentru graul panificabil si maxim 1% pentru graul furajer. Graul care nu corespunde ar trebui distrus. In Timis, producatorii agricoli stau insa la coada de doua saptamani sa-si vanda graul care are si 5% fusarium. Conform unor surse din piata, 90% din productia de grau din Timis din acest an este infestata cu fusarium. Autoritatile ar trebui sa confiste recolta si sa o distruga.
Dintre marii comercianti de cereale care activeaza in vestul tarii doar unul singur are inconstienta de a cumpara graul cu fusarium peste 1%, incalcand legea. Este vorba de compania americana CHS care a cumparat peste 20.000 de tone si le-a depozitat in silozurile de la Carani, potrivit Ziua de Vest.
Ceilalti inconstienti sunt americano-chinezii de la Smithfield, care au cumparat in jur de 10.000 de tone, specificand chiar in contracte ca accepta o infestare cu fusarium de pana la 5%, de 5 ori norma legala. Prin urmare producatorii agricoli stau la coada in fata silozurilor Smithfield. Conform acelorasi surse este vorba de companiile Agro Deep, Max Agro, INC 1975, Bigsem, Agro vi-pd si Agro Baden.
Citeste si Top producatori de grau, in UE. Franta si Germania ocupa primele locuri
Situatia grava a ajuns si la prefectul de Timis Eva Andreas, care a convocat la Prefectura Timis reprezentantii Directiei Agricole Judetene, Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si cei de la Fitosanitara -Protectia Plantelor. A primit insa asigurari ca nu sunt probleme, ca gradul de infestare este mic si ca in Timis situatia este mai putin grava decat in Arad sau Bihor.
”Aceste probleme ridicate de fusarium sunt in fiecare an, dar in 2019 graul este afectat putin mai mult din cauza conditiilor climatice. A plouat o perioada mai lunga. Gradul de infestarea depinde de la parcela la parcela”, a spus prof. dr. Doru Petanec, directorul DAJ Timis.
”De la Protectia Plantelor ne-au asigurat ca nu avem probleme grave cu fusarium, asa cum sunt in alte judete. La nivelul judetului problemele sunt mici. Nu sunt majore. Sunt problemele firesti care au loc anual. Este vorba de 5% din suprafata care este afectata. La fermierii mari nu sunt deloc probleme, fiindca ei au aplicat tratamente speciale la cereale. Chestiunea este la fermierii mici, fiindca nu si-au permis sa aplice tratamentele adecvate. Tocmai de aceea i-au chemat prefectul pe reprezentantii Protectiei Plantelor. Ei ne-au asigurat ca totul este sub control. Totusi vom face si noi determinari in aceasta perioada”, sustine dr. Popa, directorul DSVSA Timis.
Continuarea aici