De ce este importanta monitorizarea temperaturilor in silozuri?  Pentru ca intr-o singura zi toata munca de peste an se poate duce pe apa sambetei

De ce este importanta monitorizarea temperaturilor in silozuri? Pentru ca intr-o singura zi toata munca de peste an se poate duce pe apa sambetei

 

SILOMETERDaca in urma cu doi ani cand au lansat aplicatia on-line Arendas.ro, un program dedicat gestionarii contractelor de arenda, fratii Nourescu isi faceau debutul pe piata agricola cu un proiect de anvergura nationala, cum le place sa spuna, acum sunt pregatiti sa cucereasca nu doar Romania, ci si intreg mapamondul. Atuul lor: sunt tineri, dinamici si au un program unic pentru fermieri, care le permite sa treaca la o noua etapa: mai precis, pot sa afle la orice ora din zi si din noapte pe telefon temperaturile din siloz. Astfel, chiar nu mai trebuie sa-si faca griji in ceea ce priveste starea recoltei datorita unui sistem de senzori care declanseaza automat ventilatoarele atunci cand este cazul, pentru a se reveni la nivelul optim de temperatura.

Ori se stie cat de importanta este pentru fermieri stocarea cerealelor in conditii optime, pentru ca de fapt in siloz se afla toata investitia lor din anul respectiv. Iar cand ai bagat 100.000 euro intr-un siloz, in care se afla un volum de marfa cel putin cu aceeasi valoare, investitia intr-un sistem de monitorizare a temperaturilor este chiar necesara.

“Agricultura este principalul domeniu catre care ne adresam. Consideram ca are potential pentru ca riscurile cu care fermierii se confrunta pe partea de silozuri sunt destul de mari, iar in momentul in care se intampla un eveniment nedorit valoarea pierduta este mare. In siloz se afla practic toata investitia din anul respectiv, fermierii au pompat bani in semanat, tratamente, ingrasaminte, iar la final cifra de afaceri este data de vanzarea produsulul final. Daca ei pierd direct din produsul final, pierd din cifra de afaceri. Mai mult decat atat, pot avea pagube daca li se strica marfa, care poate pierde din calitate sau greutate”, povesteste Cezar Nourescu, co-fondator SiloMeter.

El spune ca tehnologia propusa de SiloMeter poate fi imbunatatita tot timpul pe baza masuratorilor efectuate de senzori. Acest lucru este important pentru ca nu este bine sa racesti defectuos cand ai umezeala in aer si bagi umezeala, deoarece strici produsul. Daca ai conditii bune de ventilare, de racire, nu este bine nici sa ventilezi prea mult, trebuie sa o faci doar atunci cand este optim, afirma Nourescu.

“Am extras foarte multe informatii de la fermieri, am discutat si cu mai multi constructori de silozuri, am adunat informatiile din mai multe parti si le-am coagulat in niste variante de practice. Agricultorii cand recolteaza o fac la o anumita umiditate, daca este peste 14%, productia este de o calitate mai slaba, sub 14% este de calitate optima, dar cu cat se duce procentul mai jos, cu atat ei pierd la greutate. Daca ventilezi in conditii optime de racire sau daca ventilezi prea mult, scade umiditatea si in loc de 1000 to vand 950 to, ceea ce inseamna ca pierd la greutate. Obiectivul nostru este sa prevenim problemele si sa si maximizam profitabilitatea prin mentinerea calitatii”, adauga Nourescu.

Tehnologia propusa de SiloMeter se bazeaza pe un dispozitiv care stie sa citeasca in mod automat temperaturile si sa le transmita pe net. Monitorizarea se face la fiecare 20 de secunde, ceea ce pentru fermieri este prea mult intr-adevar. Pentru cei de la SiloMeter este insa important pentru ca pe baza acestor date colectate se pot face statistici, iar pe viitor, folosindu-se tehnologiile cloud, informatiile se pot procesa si trage diferite concluzii care s-ar putea sa fie extrem de relevante pentru fermieri vis-a-vis de ce masuri sa ia, inclusiv in functie de schimbarile climatice.
Exista si un aparat care porneste si opreste ventilatoarele. Actiunea se poate face atat automat, cat si manual, pentru ca, dupa cum se stie, pentru fermieri este foarte importanta pornirea manuala a ventilatoarelor.

Produs unic pe piata

Pe piata exista companii care vand solutii la pachet cu silozurile, ele comercializeaza in principal cablurile cu senzori si doar in putine dintre cazuri vand si partea de automatizare. Majoritatea solutiilor sunt la stadiul de o aplicatie instalata pe un calculator care functioneaza doar local sau un aparat de citire manuala.

“Ce nu are nimeni este ca noi putem sa punem aceasta solutie pe orice tehnologie de senzori de la orice producator. Putem sa vindem si catre Prive, GSI, Neuro sau orice alta marca, indiferent de cine produce senzorii, acesta este marele nostru avantaj. Practic acest lucru ne deschide si piata, pentru ca restul de competitori au senzorii lor cu solutia proprie si asta este tot”, spune Nourescu.

Cat despre piata, loc este destul, numai daca ne gandim la faptul ca undeva la 90% dintre fermieri au cumparat doar solutia de citire manuala deorece era mult mai ieftina. Ori cu timpul ei au tot investit in silozuri, iar acum au ajuns la stadiul in care incep sa se ocupe si de modernizare. Au devenit constienti de faptul ca daca vor sa tina produsul cat mai mult in siloz in asteptarea unor preturi mai bune, trebuie sa il monitorizeze si sa il raceasca eficient. Altfel, risca sa piarda toata investitia dintr-un an.

Amortizarea investitiei

Aplicatia propusa de SiloMeter are o durata de viata de 5 ani, un termen de garantie de doi ani si o perioada de amortizare de 1-2 ani. Pe langa echipamentul de citire temperaturi, clientul mai primeste o statie meteo care este amplasata la exterior. De asemenea, in cazul silozurilor metalice se monteaza senzori pe acoperis, pentru ca acolo exista condens, iar daca ploua, apa poate intra in siloz si strica partea de sus a graului.

“Avem 3 clienti la acest moment, pentru ca am preferat sa nu facem vanzari anul trecut, deoarece fiind vorba de echipamente hardware pe care le instalam in medii explozive sau cu temperaturi extreme am dorit sa testam mai intai, sa vedem cum se comporta si sa sa fim siguri ca trecem cu bine peste vara si peste iarna. Suntem extrem de incantati pentru ca n-am avut nicio problema”, marturiseste Nourescu.

header-silo
Aplicatia se adreseaza fermierilor, indiferent de marimea fermei, dar si traderilor sau fabricilor care proceseazaa grau sau porumb. Pentru acest an, tinta de vanzari este atragerea unui numar de 120 de clienti, ceea ce inseamna o medie de 10 pe luna, dar si intrarea pe pietele din sud-estul Europei. Primul pas a si fost facut deja, prin inceperea discutiilor cu parteneri din Republica Moldova si Bulgaria, dupa care urmeaza Polonia si Ungaria.

Daca lucrurile merg cum si-au propus, poate ca peste vreo cinci ani vor realiza un exit de care sa vorbeasca toata lumea si care sa schimbe perspective fermierilor referitor la stocarea recoltei. Cel mai probabil vor mai lansa si alte aplicatii destinate agricultorilor. Nu de alta, dar tehnologiile in domeniu evolueaza foarte rapid, iar lumea este intr-o continua schimbare…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *