Conferintele AGROstandard. Seful ANSVSA: Nu trebuie sa mai existe practica vanzarii laptelui in sticle de Cola la poarta

Conferintele AGROstandard. Seful ANSVSA: Nu trebuie sa mai existe practica vanzarii laptelui in sticle de Cola la poarta

 

Picture 030Producatorii de lapte locali trebuie sa renunte la practica vanzarii laptelui la poarta, in sticle de Coca-Cola, pentru a ne putea alinia la legislatia europeana privind laptele neconform, a declarat preşedintele Autoritatii Sanitara Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor, Vladimir Manastireanu, in cadrul celei de a treia editii a Conferntelor AGROstandard. “Nu trebuie sa mai existe practica in care se iese la poarta cu sticle de Coca-Cola in care este pus laptele şi aşteptam ca cineva sa-l cumpere. Daca vor fi respectate conditiile de igiena, cu maşini de muls, cu tancuri de racire, cu animale curate, cred ca fiecare producator va putea sa exporte lapte conform. Le-am explicat fermierilor ce inseamna calitatea mulsului. Am avut cu aceştia intalniri in care le-am explicat ce inseamna igiena laptelui, ca trebuie sa aplicam masurile legale, sa inteleaga ca trebuie sa se alinieze la cerintele europene, sa nu ne mai jucam cu sanatatea omului”, a aratat Manastireanu, preluat de Agerpres.

Acesta a subliniat ca ANSVSA nu va accepta in Romania nicio abate de la directiva europeana privind laptele.

‘Nu vreau sa fac nici un rabat de la ceea ce spune in directiva Uniunii Europene, ca Romania nu mai are niciun fel de derogare la lapte. Mai sunt vreo 150.000 de mici exploatatii care nu au aparate de muls, tancuri de racire’, a precizat şeful ANSVSA.

Incepand cu aprilie 2015, potrivit Directivei Europene, se va desfiinta cota la lapte in exporturile intracomunitare.
La 31 decembrie 2013 a expirat perioada de tranzitie aprobata Romaniei pentru alinierea la cerintele comunitare de igiena a laptelui de vaca materie prima.

In aceste conditii, de la 1 ianuarie 2014, micii fermieri trebuie sa detina un buletin de analiza cu normele de calitate a laptelui pentru a putea ieşi pe piata. Anul trecut, Guvernul a decis sa acorde un sprijin financiar, sub forma unui ajutor de minimis, pentru sprijinirea crescatorilor de animale care detin pana la cinci vaci de lapte şi care se organizeaza intr-o singura forma asociativa constituita la nivelul comunei, in vederea achizitionarii unor tancuri de racire a laptelui, cu o capacitate de maximum 1.000 litri/comuna, pentru asigurarea livrarii laptelui materie prima spre procesare.

Valoarea totala a sprijinului financiar acordat de stat a fost de 70,9 milioane lei, iar cuantumul de cel mult 5.000 euro pentru fiecare forma asociativa, suma care cuprinde costurile aferente achizitionarii, instalarii tancurilor de racire a laptelui cu o capacitate de maximum 1.000 de litri/unitate administrativa teritoriala organizata la nivel de comuna. Suma cuprinde şi costurile cu asigurarea service-ului pentru o perioada de 12 luni de la instalare.
Masura ajutorului de minimis a vizat 41.500 de gospodarii din toata tara, care au intre unu şi cinci capete şi care, de la 1 ianuarie 2014, se aflau in imposibilitatea de a comercializa lapte neconform sau certificat ca fiind conform pe piata sau spre unitatile de procesare.

In cadrul acestor gospodarii se regasesc 210.000 de capete, dintr-un total de 1,131 milioane de capete de animale inscrise in registru la Agentia de Plati şi Interventie pentru Agricultura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *