Conferintele AGROstandard. Manastireanu: Cred ca vom reusi sa exportam ovine vii in Turcia pana la finele anului

Conferintele AGROstandard. Manastireanu: Cred ca vom reusi sa exportam ovine vii in Turcia pana la finele anului

 

Picture 012Romania s-ar putea sa reuseasca, pana la finele lui 2014, sa exporte carne de ovine in Turcia, iar la nivel de specialisti facem presiuni in acest sens, a declarat la cea de a treia editie a oCnferintelor AGROstandard presedintele Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Vladimir Manastireanu. “Pana la sfarsitul anului, vreau sa fiu optimist, si sa cred ca da, vom reusi sa exportam in Turcia. Facem in continuare presiuni. Avem toate conditiile create sa putem exporta animale vii in Turcia. In toamna sunt doua mari sarbatori in Turcia si va fi o buna oportunitate, cand se va cere carne de ovine. Cu tranzitul mai avem probleme si discutam cu autoritatile din Iran, pentru ca tranzitarea se face prin zone cu probleme privind siguranta transporturilor”, a spus oficialul ANSVSA, citat de Agerpres. Manastireanu a precizat ca experti ai ANSVSA participa, in prezent, la o reuniune internationala, la Paris, privind securitatea animala, si face demersuri sa deblocheze exporturile de carne de ovine in Turcia.

‘Pentru deblocarea exporturilor de ovine in Turcia am lansat o invitatie specialistilor turci sa vina in mai sa viziteze fermele de carantina pentru ovine, dar n-au venit. Am cerut colegilor mei sa faca presiuni ca acestia sa vina in luna iulie, pentru a vedea ca pot importa carne de ovine si animale’, a subliniat Manastireanu.
Cele 15 ferme de carantina autorizate sanitar-veterinar, pe care ar urma sa le viziteze specialistii turci, se afla in sapte din judetele libere de scrapie, listate la Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor (OIE), respectiv cate una in Bacau, Maramures, Salaj, Valcea si Vrancea, doua ferme in Harghita si opt ferme in judetul Tulcea.
Romania are probleme pe relatia cu Turcia si in ceea ce priveste exporturile de carne de bovine, chiar daca OIE a recunoscut Romaniei statutul de tara libera de Encefalopatia Spongiforma Bovina (ESB), cunoscuta si ca ‘boala vacii nebune’.

Problemele legate de exportul de ovine si de carne au inceput la finele anului 2011, cand Turcia a blocat importurile din Romania, dar si tranzitul prin tara lor a carnii de oaie romaneasca. Restrictiile au fost impuse din cauza unei presupuse existente a scrapiei (Encefalopatie Spongiforma Transmisibila – EST).

Turcia este primul partener economic al Romaniei din afara Uniunii Europene si din cadrul Organizatiei de Cooperare Economica la Marea Neagra, al cincilea partener in cadrul schimburilor comerciale totale ale Romaniei, respectiv a patra piata pentru exportul Romaniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *