Seceta din 2020 a redus valoarea productiei agricole cu peste 15%, pana la 81,4 miliarde lei

Seceta din 2020 a redus valoarea productiei agricole cu peste 15%, pana la 81,4 miliarde lei

 

Seceta din 2020 care a dijmuit semnificativ productia de cereale si-a pus amprenta si asupra valorii productiei agricole. Aceasta a scazut cu 15,4% in 2020, pe fondul unui declin de 21,5% al productiei vegetale si al unor scaderi de 1,2% consemnate atat de productia animala cat si de serviciile agricole, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

Valoarea productiei ramurii agricole s-a cifrat la 81,4 miliarde de lei preturi curente, in conditiile realizarii unei productii vegetale de 52,8 miliarde de lei si unei productii animale de 26,7 miliarde de lei. Valoarea serviciilor agricole a fost de 1,8 miliarde de lei.

“In anul 2020, structura valorii productiei ramurii agricole a prezentat modificari semnificative in comparatie cu anul precedent. Ponderea productiei vegetale a fost de 64,9%, cu 5,1 puncte procentuale in scadere fata de anul anterior, productia animala de 32,9%, cu 4,9 puncte procentuale in crestere fata de anul anterior, iar serviciile agricole au avut o pondere de 2,2%”, precizeaza INS.

Productia vegetala

La productia vegetala, au fost inregistrate cresteri ale ponderilor valorii productiei la  legume, inclusiv pepeni (+4,2 puncte procentuale), fructe si struguri (+3,6 puncte procentuale), plante de nutret (+1,2 puncte procentuale) si la cartofi (+1,0 puncte procentuale). Au fost consemnate, in schimb, scaderi la cereale (-7,6 puncte procentuale), alte grupe de produse (- 1,6 puncte procentuale) si plante uleioase (-0,8 puncte procentuale).

Citeste si EXCLUSIV: Studiul „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza extensiva a pietei terenurilor

Productia animala

Structura valorii productiei animale in anul 2020 prezinta cresteri ale ponderilor valorii productiei la ovine si caprine (+0,7 puncte procentuale), produse obtinute din prelucrarea laptelui in ferma zootehnica (+0,6 puncte procentuale), bovine (+0,4 puncte procentuale) si alte grupe de produse (+0.2 puncte procentuale) si scaderi la pasari (-1,4 puncte procentuale) si porcine (-0,5 puncte procentuale).

 

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *