Se poate trai bine din exportul de ciuperci salbatice! O demonstreaza un antreprenor din Arges!

Se poate trai bine din exportul de ciuperci salbatice! O demonstreaza un antreprenor din Arges!

 

c1Italienii sunt cei mai mari consumatori de ciuperci salbatice proaspete din Romania, sustine Ile Stelian, un antreprenor care a reusit sa faca din valorificarea ciupercilor si fructelor de padure culese din flora spontana un business de familie rentabil. In sezon, adica incepand cu perioada aprilie mai si terminand undeva spre sfarsitul lunii noiembrie, ciupercile naturale sunt livrate zilnic, asta ca sa va dati seama cat de mult sunt apreciate de macaronari. Cel mai mare client al lui este, insa, o firma din Spania, dar mai are alti clienti italieni si un neamt, potrivit FoodBiz. Din pacate, piata locala nu exista sau mai bine zis nu conteaza deloc in planurile companiei Bio Nateli Food, romanii fiind mai putin interesati sa consume produse sanatoase, care, ce-i drept, sunt si ceva mai scumpe.

Citeste si Nicolae Istudor, ASE, la BFS: Trebuie sa ne gandim ce mancam si de unde, chiar daca este o perioada mai delicata!

Oferta firmei include ciuperci salbatice precum hribi, galbiori, trambita piticului, bureti de spin, dar si fructe – zmeura, merisoare, afine negre, catina, toate culese din padurile din Muntii Fagararasi, Carpati, dar si din Arges, Brasov si Ramnicu Valcea. De asemenea, se mai apeleaza si la furnizori din alte zone ale tarii, atunci cand din cauza conditiilor meteo nu exista suficienta recolta.

Odata plantele colectate din flora spontana, acestea sunt aduse la unitatea de productie din localitatea Slanic, judetul Arges, unde are loc procesul de prelucrare si conservare, conform cerintelor clientilor.c2

Va rugam sa sustineti presa independenta – proiectul Agrostandard. O puteti face aici! Multumim!

“Eu fac vanzarea in paleti si en-gros, iar clientii o impacheteaza la pungi de 0,5 – 2 kg pentru supermarketuri si HoReCa. Intai se racesc ciupercile salbatice la temperatura de doua grade Celsius, pentru ca altfel intra in fermentatie si mucegaiesc, apoi se curata de pamant si se clasifica pe categorii. Dupa curatare se prelucreaza in functie de necesitatile pe care le avem din partea clientilor: se fac cuburi, unele jumatati, pe categorii etc.”, ne-a povestit Ile.

Productia se ridica la aproximativ 500 de tone anual, din care aproximativ 250-280 de tone sunt produse congelate. Ile dispune de o hala de 1000 mp si de spatii frigorifice, in urma unei investitii de circa 250.000 realizata din fonduri proprii.

2020 a fost un an dificil, din cauza pandemiei. Ca niciodata, acum are in depozite undeva la 150 de tone de produse congelate, fata de 15-20 de tone, in mod normal pentru aceasta perioada a anului, pe care spera sa le vanda totusi in cateva luni.

Pentru el, pasul urmator ar fi o unitate de procesare, un vis pe care spera sa-l puna in practica intr-o zi si care l-ar putea scuti de multe griji.

c3
“Tot ce imi doresc este o procesare intr-un produs finit si inclusiv vanzare in Italia, dar aceasta necesita unele investitii pe care inca nu mi le permit sa le fac. Probabil, intr-un viitor apropiat, daca toate lucrurile vor merge bine…Vreau sa performez si in acest domeniu si sa schimb tot ce se poate ca sa vand produse prelucrate, ambalate la borcan, fel de fel de retete”, ne-a povestit Ile.

Un vis ce ar putea deveni realitate cat de curand.

One thought on “Se poate trai bine din exportul de ciuperci salbatice! O demonstreaza un antreprenor din Arges!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *