Se poate si mai rau decat 80 bani/kg de rosii! La procesare, se porneste de la 40 bani/kg

Se poate si mai rau decat 80 bani/kg de rosii! La procesare, se porneste de la 40 bani/kg

 

rosii_procesareDaca va gandeati cumva ca 80 de bani/kg de rosii, pretul de la care se porneste la vanzarea tomatelor in pietele en gros sau catre intermediari, este foarte mic, ei bine, se poate si mai putin decat atat: unitatile de procesare ofera intre 40 si 60 de bani pentru kilogramul de rosii. Iar totul poneste de la faptul ca oferta este foarte mare in piata, din cauza temperaturilor ridicate din ultima perioada. Nu in ultimul rand, de vina este si faptul ca soiuriile cultivate au fost extratimpurii, precoce, care in mod normal trebuiau recoltate in 3-4 saptamani, pe cand acum perioada s-a redus la 2-3 zile, maximum o saptamana, dupa cum sustin producatorii.

„Pretul care se cere in piata este intre 80 de bani si 1,5 lei/kg. Este si o fabrica de procesare de la Caracal care a oferit 40-60 bani/kg de tomate. Trebuie mentionat ca nu sunt tomate destinate procesarii, ele nu au substanta uscata suficienta…S-a gasit formula aceasta sa se faca anumite preparate pentru a usura piata, este pentru prima data cand Ministerul Agriculturii se implica pe partea de retail sau procesare produse legumicole. Aceste cantitati sunt si putin depreciate, foarte coapte”’, a declarat Ion Paunel, presedinte SPA Olt, legumicultor la randul lui intr-o interventie la Agrotv.

In urma cu cateva zile, Ministerul Agriculturii a recunoscut ca exista un exces de tomate pe piata, ’’in mod firesc, datorita productiilor realizate de catre cei peste 12 000 de fermieri care s-au inscris in programul de sprijin pentru tomate”.

Citeste si “Legume de sera si solarii in Romania”

Ba mai mult, a fost confirmat si faptul ca legumicultorii au aruncat rosii la gunoi.

Vezi si Producator legume: M-am chinuit doua zile sa vand 1.500 kg de rosii cu 80 de bani/kg. Este dezastru la pretul asta!

“In aceasta situatie se afla doi fermieri, unul dintre ei depunand la Directia Agricola Judeteana un decont pentru o cantitate de 2080 kg de rosi, iar cel de-al doilea a depus decont pentru 2200 kg. Din documentele prezentate de acestia a reiesit ca au mai valorificat alte 2400 kg, respectiv 2300 kg, realizand astfel un total de aproximativ 5 tone fiecare. La o asemenea cantitate de rosii exista si pierderi prin putrezire, fie pe planta, fie in procesul de recoltare, transport sau valorificare. Aceste pierderi sunt inerente, in cazul de fata, la cei doi producatori agricoli care au valorificat cca. 5 tone de tomate, pierderile semnalate intra in procentul de pierderi tehnologice”, se arata intr-un comunicat al MADR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *