Se cauta bani pentru cercetare!

Se cauta bani pentru cercetare!

 

cercetareConducerea Ministerului Agriculturii a organizat in data de 22 iunie 2020 o intalnire cu cercetatori, fermieri, reprezentanti ai mediului asociativ si ai Forumului Inventatorilor romani, directori si experti din cadrul MADR, in scopul elaborarii unei strategii sectoriale referitoare la atenuarea efectelor secetei si prevenirii fenomenelor de desertificare. La intalnire au luat parte ministrul Agriculturii, Adrian Oros, subsecretarul de stat Avram Fitiu, precum si presedintele ASAS, Prof. Dr. Valeriu Tabara.

Ministrul Adrian Oros a declarat ca este necesara identificarea unor solutii pe termen mediu si lung pentru strategia de gestionare a apei si combaterea desertificarii, iar pentru un buget mai mare alocat cercetarii este necesar ca solutiile identificate in urma acestor intalniri sa fie cuprinse atat in noul Plan National Strategic (PNS), cat si in planurile altor ministere.

”Speram ca aceasta intalnire sa fie un prim semnal ca Ministerul isi doreste sa puna la masa discutiilor cercetarea impreuna cu reprezentantii agricultorilor, pentru ca suntem intr-un an deosebit, in care trebuie sa conturam noul Plan National Strategic. Depinde de noi cum vom munci in asa fel incat sa avem un PNS care sa corespunda asteptarilor si sa gandim masurile referitoare la seceta, desertificare, schimbari climatice si alte provocari majore la nivel european, iar aceste discutii trebuie sa fie transpuse in masuri de finantare in noul PNS”, a declarat subsecretarul de stat Avram Fitiu, care coordoneaza domeniul cercetarii in cadrul MADR.

Analiza rezultatelor proiectelor de cercetare a fost realizata in contextul in care acestea trebuie sa fie incluse in masuri de finantare in noul PNS.

Citeste si #RomaniaFunctioneaza. Tabara, ASAS: E o prostie suma care se da la cercetare!

Majoritatea proiectelor de cercetare au fost realizate de cercetatori de la INCDA Fundulea si vizeaza: cresterea eficientei culturii graului, crearea de hibrizi de porumb cu potential productiv ridicat, precum si hibrizi de floarea soarelui cu rezistenta imbunatatita la seceta, maximizarea productiilor de proteina vegetala. Totodata, tematicile din cadrul proiectelor mai privesc si: elaborarea de sisteme culturale bazate pe agricultura conservativa, realizarea unui sistem integrat de producere de samanta si material de plantat, cercetari privind stabilirea influentei aplicarii noilor sisteme si tehnologii conservative de lucrari agricole mecanizate pentru combaterea efectelor secetei.

Acest tip de intalniri se vor desfasura periodic si au ca scop transferarea rezultatelor cercetarii catre fermieri, intrucat beneficiarii rezultatelor cercetarii ar trebui sa fie, pe langa institutiile statului, agricultorii, astfel incat acestia sa isi usureze munca si sa atinga performanta.

In urma prezentarii si analizei proiectelor de cercetare-dezvoltare s-a constatat necesitatea unei alocari bugetare crescute in domeniul cercetarii-dezvoltarii-inovarii in cadrul noului PNS si imbunatatirea cadrului legal necesar intreprinderii masurilor si actiunilor prevazute pentru reducerea efectelor secetei si combaterea desertificarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *