Franc, ROPAC: dezastru pe piata funciara! Strainii detin, de fapt, cateva milioane de hectare de teren in Romania. Multe fara acte…Concurenta neloiala, incurajata de stat, isi arata roadele

Franc, ROPAC: dezastru pe piata funciara! Strainii detin, de fapt, cateva milioane de hectare de teren in Romania. Multe fara acte…Concurenta neloiala, incurajata de stat, isi arata roadele

 

ROMANIA-ECONOMICS-AGRICULTURE-DROUGHT-FEATUREStrainii detin mult mai mult de un milion de hectare de teren in Romania, cifra vehiculata de Ministerul Agriculturii care se refera doar la terenurile detinute cu acte de straini. Daca sunt adaugate si terenurile detinute fara acte, situatia este catastrofala pentru Romania, considera reprezentantii ROPAC. Acestia sustin ca strainii cumpara de mult timp terenuri chiar pe persoana fizica, desi legislatia interzice in prezent acest lucru. Intr-un document transmis Ministerului Agriculturii, alianta ROPAC solicita prelungirea perioadei de tranzitie pentru cumpararea de pamant de catre cetatenii romani persoane fizice pana la 1 ianuarie 2018 motivand cerearea prin faptul ca tari precum Ungaria, Lituania sau Slovacia au obtinut o prelungire cuprinsa intre trei si cinci ani de la data negociata. Mai mult, ROPAC considera lipsa de reactie a Ministerului Agriculturii drept “un atentat la siguranta alimentara a Romaniei”.

“Acel milion de hectare sunt cumparate pe acte, dar oare cate milioane de hectare sunt cumparate fara acte, doar cu contracte de mana pe terenuri neintabulate. Ministerul, in toate raportarile sale, vorbeste despre detinerea in Romania de catre straini a unui milion, un milion doua sute de mii de hectare de teren la aceasta data. Dar asta inseamna statistica pe acte notariale. Foarte multe terenuri, in special in partea de sud si Moldova, unde n-a existat cadastru, acesti oameni detin suprafete enorme de pamant fara documente, si acum, cum ii prind pe romani la inghesuiala, cum ii duc sa semneze actele. Adevarata suprafata detinuta de straini in Romania se va vedea imediat ce se va pune in functiune legea prin care ei au dreptul sa cumpere terenuri. Atunci se va vedea adevaratul dezastru care exista in piata funciara din Romania”, a declarat intr-o conferinta de presa, Claudiu Franc, presedintele ROPAC.

In mare parte, potrivit ROPAC, terenurile nu sunt inregistrate in sistemul notarial, fiind cumparate pe baza de titlu si nu de carte funciara, pentru a se masca situatia reala a cumpararilor si pentru a se proteja de fiscul din tara de origine.

Potrivit ROPAC, in cazul cumpararii de pamant de catre societati straine beneficiari neti ai acestei actiuni nu sunt agricultorii, care au in medie in tara lor intre 5 si 10 hectare de teren, ci mari speculanti funciari din Italia si din alte tari, precum Fonduri de Investitii, Case de Pensii, Banci, Multinationale, etc…

ROPAC: strainii cumpara direct pe persoana fizica de mult timp

Mai mult, presedintele ROPAC sustine ca strainii cumpara demult terenuri pe persoana fizica in toata tara, desi legea interzice in prezent acest lucru.

“Sunt peste tot straini, incepand din Moldova, sudul Romaniei, Banat, pana-n Satu Mare. Oriunde mergem in Romania stim ca exista cetateni straini care au cumparat si cumpara in continuare terenuri ca si persoane fizice, chiar daca legea nu este inca in vigoare”, a punctat Franc.

Membrii ROPAC se plang, totodata, de concurenta neloiala din partea strainilor.

“Se pare ca piata comuna este doar la facere, nu si la desfacere. Accesul la fonduri europene este infinit mai greu in Romania comparativ cu restul Europei, subventia pe suprafata este de cateva ori mai mica, iar fermierii romani nu au acces la credite, comparativ cu cei straini care au acces usor la credite cu dobanzi foarte mici”, a declarat Bogdan Buzescu, presedintele CATAR, federatie membra ROPAC.

Concurenta neloiala la achizitia de terenuri intre romani si straini

Iar problemele nu tin doar de finantarea propriu-zisa, ci si de conditiile pe care trebuie sa le intruneasca fermierii pentru a beneficie de finantare, conditii diferite pentru romani si straini.

“Sa dea conditii egale de competitie fermierului roman cu fermierul strain pe piata funciara romaneasca. Nu mai vorbim de decapitalizarea fermierului roman. Fermierului roman ii ceri sa aiba scoala, sa faca cursuri, il duc la tot felul de forme de invatamant, de pregatire profesionala, pentru ca altfel nu poate accesa fonduri europene , nu poate face nimic. Acel cetatean de pe bulevardul din Berlin vine si cumpara teren in Romania fara sa I se ceara niciun document”, a adaugat presedintele ROPAC.

ROPAC: Romania are cea mai ultraliberala pozitie fata de piata funciara din toata Europa

Fermierii acuza Ministerul Agriculturii de lejeritatea cu care trateaza vanzarea terenurilor catre straini, in comparatie cu reglemantarile draconice din restul Europei. Romania are cea mai ultraliberala pozitie a unei tari europene vis-à-vis de conditiile de acces la piata funciara, “ultimul bastion al interesului national”.

Pentru evitarea speculei funciare, tarile vest-europene – Franta, Germania, Olanda, Ungaria, Polonia, etc., fac apel la un instrumentar sofisticat de protectie a propriilor agricultori si a resurselor funciare nationale – instrumente juridice de preemptiune a colectivitatii locale in favoarea interesului public, instrumente fiscale, instrumente structurale de amenajare funciara publica, instrumente financiare.

Terenul de la granite se vinde strainilor in Romania

“In Franta terenul este proprietatea cetateanului francez, dar face parte din patrimonial national si are o anumita menire pentru statul francez si tu nu ai voie sa faci ce vrei cu el. Acelasi lucru trebuie sa-l impunem si noi romanii si sa ne asiguram in continuare siguranta alimentara a propriilor cetateni. In Polonia, de exemplu, cumpararea terenurilor este limitata de la 100 de kilometri de la vama. Niciun cetatean strain nu are voie sa cumpere teren. De ce? Pentru ca asta inseamna ocuparea statului de catre straini fara razboi. Adica, daca-I dau voie sa cumpere teren in interiorul statului fara a limita o anumita suprafata inseamna ocuparea statului”, a mai spus Claudiu Franc.

Din ratioamente de securitate nationala trebuie interzisa cumpararea pamantului in zonele de frontier pe o fasie de 150 de kilometri distanta fata de tara vecina. Terenul agricol situat pana la 200 de kilometri de granita poate fi cumprat doar cu avizul Ministerului Apararii si Ministerului de Interne.

Strainii cu subventia, romanii cu munca…

Un procent insemnat de terenuri sunt inchiriate la agricultori romani in asa fel incat terenurile sa fie eligibile pentru subventie, societatea straina ramanand cu subventia, iar agricultorul roman cu munca. Modelul agricol industrial promovat de acesti cumparatori a adus zonele rurale vizate in situatia de saracie extrema cu multiple conflicte intre straini si populatia locala, sustin reprezentantii ROPAC.

“In 99% din aceste suprafete n-am vazut niciun strain lucrand pe tractor sau lucrand aceste suprafete. Tot fermierii romani muncesc aceste suprafete de teren. Acesti fermieri straini raman cu subventia care vine de la Uniunea Europeana, care ar trebui sa intre, chipurile, in conturile fermierilor romani, si sunt duse inapoi, sau strainii stau si traiesc foarte bine in marile orase din vestul tarii pe banii care ar trebui sa ajunga la fermierii romani”, a mai spus presedintele ROPAC.

Terenurile cumparate de straini, doar pentru productia de energie

Terenurile nu sunt cumparate pentru productia de alimente, ci preponderent pentru productia de energie – agrocarburanti, energie eoliana, energie fotovoltaica, energie din biomasa agricola. Profitul este repatriat in tarile de origine chiar daca o mare parte din profit este format din subventiile agricole de la APIA pentru terenuri ce nu produc alimente, ci energie.

“Terenurile care sunt, totusi, lucrate de aceste societati, nu intra in circuitul agricol, productia obtinuta de pe ele, ci se duce pe culturile energetice. Si aici vorbim de aceea prevedere din proiectul ROPAC-ului in care am spus ca subventia se aplica doar pe sustinerea productiei alimentare. De-aia se dau aceste subventii fermierilor care produc mancare, nu energie. Pe acestia sa-i sustina Ministerul Energiei”, a conchis Franc.

Propuneri ROPAC

ROPAC propune ca, in vederea asigurarii unei concurente loiale intre fermierii romani si cei straini, pamantul cumparat de catre straini sa nu depaseasca mai mult de 5% din suprafata agricola utila a tarii, mai mult de 5% din suprafata utila a localitatii respective si peste 1% din fasia de frontiera, vanzarea terenurilor sa se faca cu acordul consiliului judetean, a consiliului local precum si cu acordul cumulat al reprezentantilor asociatiilor de agricultori reprezentative de pe raza comunitatii, iar marimea fermei in tara de origine sa fie mai mica sau egala cu a fermei cumparataorului din Romania.

Mai mult, ROPAC solicita Ministerului Agriculturii ca aplicarea legii sa inceapa dupa infiintarea creditului funciar pentru cetatenii romani, achizitia sa fie realizata doar de catre agricultorii activi, in vederea evitarii speculatiilor funciare, achizitia de terenuri de catre straini sa die oprita pana la cumpararea unei suprafete identice de catre cetatenii romani in tara respectiva, cetatenii straini sa faca dovada unei legaturi apropiate cu Romania, cu alte cuvinte sa fie rezidenti de cel putin zece ani in Romania, numarul agricultorilor straini sa nu depaseasca 1% din numarul agricultorilor activi ai comunitatii, precum si interzicerea cumpararii de pamant in zone protejate, precum rezervatiile sau parcurile nationale.

Alianta propune ministerului ca persoanele juridice straine sa poata cumpara terenuri agricole cu conditia sa nu aiba capital majoritar strain.

Reprezentantii ROPAC au aratat ca isi exprima surprinderea fata de lipsa de reactie a MADR fata de documentul de pozitie depus de catre ROPAC la MADR in luna august 2013 referitor la principiile care trebuie sa stea la baza cumpararii de pamant de catre persoane fizice straine. In acelasi timp, ROPAC isi manifesta dezacordul fata de continutul proiectului de lege propus de Ministerul Agriculturii considerand ca viziunea sa are un caracter “de expropriere funciara” cu scop preponderent imobiliar si energetic in favoarea speculatorilor europeni, nicidecum in favoarea agricultorilor europeni, si reprezinta un atentat la suveranitatea alimentara a Romaniei.

Sursa: Lumea Satului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *