Romanii mananca 15 kg de legume pe luna, din care 2,5 kg sunt rosii

Romanii mananca 15 kg de legume pe luna, din care 2,5 kg sunt rosii

 

legumaConsumul mediu de legume pe cap de locuitor in Romania se ridica la 182,9 kg/an, ceea ce inseamna 15,2 kg pe cap de locuitor lunar. In medie, consumul de tomate se ridica la 31 kg/an pe cap de locuitor, adica 2,58 kg de rosii pe luna. Comparativ cu media din UE, la noi consumul de tomate este mai mai cu 3,5 kg/an pe cap de locuitor, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. In Romania, productia de tomate reprezinta 20,27% din productia de legume. Din pacate, o mare parte parte din consum este asigurata din import care acoperă toate lunile, spre deosebire de productia interna care este sezoniera. Aprovizionarea cu rosii de la solarii se face in perioada iunie-octombrie, cu cea de sera in intervalul 15 aprilie-octombrie, in timp ce rosiile din camp asigura necesarul in perioada iulie – 15 septembrie. In Romania, la nivelul anului 2015 existau 1.811 ha spatii protejate cultivate cu tomate, cu o productie de 101.881 tone.

Serele reprezentau 161 ha cu o productie de 22.600 tone, iar solariile 1.650 ha cu o productie de 79.281 tone, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

Romania importa peste 1000.000 de tone de tomate pe an, in conditiile in care exporturile ating doar 3.000 tone.

3 thoughts on “Romanii mananca 15 kg de legume pe luna, din care 2,5 kg sunt rosii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *