Romania va livra ulei de floarea soarelui si faina Iordaniei

Romania va livra ulei de floarea soarelui si faina Iordaniei

 

In cadrul intalnirii efectuate in Iordania, ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu s-a intalnit cu ministrul Industriei, Comertului si Aprovizionarii, Yousef Mahmoud Al Shamali. Discutiile au vizat impulsionarea schimburilor comerciale, ministerul iordanian al Industriei, Comertului si Aprovizionarii organizand periodic licitatii pentru importuri de grau si orz, in functie de cererea de pe piata interna, intrucat calitatea graului romanesc este foarte apreciata si respecta standardele solicitate de autoritatile iordaniene.

”Situatia internationala impune imbunatatirea dialogului direct intre tarile cu puternice relatii comerciale, asa cum sunt cele dintre Romania si Iordania. Noile provocari creeaza si noi oportunitati, iar Romania poate deveni un bun furnizor de ulei de floarea soarelui si de faina de grau pentru poporul iordanian. Cresterea capacitatilor de procesare a semintelor de floarea soarelui in Romania poate suplini cantitatile de ulei furnizat in trecut de Ucraina catre Iordania. Avem un parteneriat stabil ce poate fi dezvoltat in viitor prin cooperarea directa dintre producatorii nostri agricoli”, a declarat Adrian Chesnoiu.

De asemenea, ministrul Chesnoiu a vizitat doua fabrici de ingrasaminte care folosesc tehnologii inovatoare, unde a purtat discutii cu reprezentantii conducerilor companiilor, principala tema fiind schimbul comercial ce se poate realiza intre cele doua state, Romania si Iordania.

”Piata fertilizantilor a fost puternic afectata de cresterile de preturi pentru gazele naturale si cautam solutii pentru a echilibra situatia. Daca in acest an, peste doua treimi din necesarul de ingrasaminte a fost asigurat, pentru anul agricol viitor trebuie sa luam toate masurile pentru a nu ne confrunta cu o lipsa de ingrasaminte pe piata din Romania. Ne dorim o colaborare cu producatorii de fertilizanti din Iordania pentru a asigura fermierilor romani acces la ingrasaminte la preturi cat mai accesibile”, a spus  ministrul Chesnoiu.

La finalul vizitei sale in Iordania, ministrul Agricuturii a avut o intalnire cu importatori iordanieni de animale, dar si alti oameni de afaceri interesati sa investeasca in Romania.

In perioada 29 martie – 2 aprilie 2022, o delegatie condusa de ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian CHESNOIU, a efectuat o vizita oficiala in Regatul Hasemit al Iordaniei, in scopul consolidarii si cresterii schimburilor comerciale de produse agricole dintre Romania si Iordania.

Romania este principalul furnizor de grau si ovine in Regatul Hasemit al Iordaniei. Totodata, in perioada 2019 – 2020, Regatul Hasemit al Iordaniei a reprezentat cea de-a 3-a piata de desfacere la nivel international pentru produsele agroalimentare romanesti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *