#Romania functioneaza. Tehnologiile moderne aduc fructe de calitate si rod bogat!

#Romania functioneaza. Tehnologiile moderne aduc fructe de calitate si rod bogat!

 

1In livezile din Romania, se munceste din plin, pentru ca acum se pun bazele viitoarei recolte. Daca vrem sa avem fructe autohtone si de calitate pe rafturile supermarketurilor, atunci niciun efort nu trebuie precupetit. La Livada Bunicului, la Corbi, in judetul Arges, primele fructe de sezon urmeaza sa apara peste vreo luna, adica in jur de 15 iunie. Pana atunci, insa, mai este mult de munca in livada, unde lucrarile isi urmeaza cursul firesc, iar oamenii isi vad linistiti de treaba, ca de obicei. Ori ca sa obtii o recolta bogata si fructe la standarde inalte, trebuie facut totul cu atentie, la momentul optim, altfel nu ai cum sa faci performanta.

Si sa nu credeti ca sunt vorbe mari! Aici se afla o plantatie model, care ar putea constitui un exemplu si o sursa de inspiratie pentru multi pomicultori romani. In urma cu vreo 10 ani, Mihail Ungurenus infiinta la Corbi cea mai moderna livada din Romania la acea data, creata dupa tehnologii de top aduse din afara. Cam tot ce a vazut in strainatate si i-a placut a reusit sa implementeze in livada din Arges, o zona recunoscuta ca fiind un important bazin pomicol in tara noastra.

https://www.youtube.com/watch?v=5kN1MlZv-GY&feature=emb_logo

Si nu doar atat, Ungurenus a fost chiar un deschizator de drumuri pe culturile de arbusti superintensivi, daca ne gandim ca a fost primul din tara care a folosit plasa antiploaie (numai acoperisul costa 12-14.000 euro!) la plantatiile de zmeura si mur. Nu s-a multumit, insa, cu atat, tehnologiile moderne – plasa antiploaie, plasa antigrindina, irigare prin picurare etc. – sunt prezente in intreaga livada care se intinde pe 10 hectare, din care 8 ha plantatie superintesiva. Vorbim nu doar de culturi clasice precum marul (2 ha) sau prunul (2 ha), ci si de arbusti fructiferi – afin (3 ha), zmeura (1,5 ha), mur (1 ha), la care se adauga 0,5 ha de goji, agris, coacaz rosu si aronia, suprafete infiintate in scop experimental, in primul rand, cu sprijinul USAMV Bucuresti.

Citeste si #RomaniaFunctioneaza. Peste 70% din Romania munceste mult

“Eu am mers pe ideea ca trebuie puse oualele in mai multe cosuri, adica daca plantam numai mar, depindem de mar, daca un an este prost sau daca pretul este prea jos, nu se acopera cheltuielile. Sau poate se intampla sa avem un inghet tarziu si sa nu facem productie deloc. Pe cand asa, per total, sigur merge ceva, poate zmeura sau murul…Macar avem bugete sa acoperim toate cheltuielile de intretinere”, justifica cumva Mihail Ungurenus varietatea soiurilor prezente in livada.

O strategie care l-a si ajutat pana la urma, pentru ca daca aplici tehnologii moderne nu ai cum sa nu fii rentabil, recunoaste Ungurenus. Diversitatea de soiuri ii permite sa aiba productia desfasurata pe o mare perioada din an, fara sa apara probleme cu forta de munca la recoltat, pentru ca nu se suprapun culturile in acelasi timp. Nu trebuie uitat si faptul ca livada aflandu-se la o altitudine de 600 metri, recoltatul incepe, dar si se termina mai tarziu, cu avantajele si dezavantajele inerente.

Citeste si #RomaniaFunctioneaza. O carte ce ar putea fi castigatoare pentru pomicultura romaneasca!

“Pe afin ne ducem la trei luni si jumatate – avem 4 soiuri, la fel si la zmeura, vorbim de un interval cuprins intre 15 iunie si pana undeva la 1 octombrie, la mur avem trei soiuri – incepem culesul pe 15 iulie si mergem pana la sfarsitul lunii septembrie”, povesteste Ungurenus.

Productia este livrata in cea mai mare parte in supermarketuri (500 kg/zi), de altfel, 90% din recolta este vanduta in stare proaspata la caserole prin aceste retele. Acesta este si motivul pentru care se acorda o atentie asa de mare ingrijirii plantatiei si aplicarii unor tehnologii moderne. “Tinta a fost din start piata din Romania, vrem sa fim aici, sa stam pe raft, sa avem sortiment, mai multe soiuri, mai multe specii de arbusti”, explica antreprenorul argesean orientarea catre piata interna.

Citeste si “PIATA DE FRUCTE ROMANIA”

Ne referim nu doar la fructe, ci si la mezeluri. Pentru ca trebuie sa stiti ca activitatea familia Ungurenus (Mihail si sotia – Mirela) nu se limiteaza doar la Livada Bunciului, cei doi soti fiind implicati si in conducerea producatorului de mezeluri Radic Star din Stefanesti de Arges, compania la care detin actiuni. Mihail, de exemplu, economist de profesie, se ocupa de partea de vanzari si de achizitia de carne. Si reuseste sa le faca bine pe toate, fie ca vorbim de mezeluri sau de fructe!

3

2

Fara griji!

Cand investesti mult in tehnologii de ultima ora, iti si permiti pana la urma sa stai linistit in fata provocarilor care dau, in general, batai de cap pomicultorilor. Practic, productia este securizata, daca se poate spune asa.

“Atat timp cat facem partea de irigat, avem sistemul antiploaie si antigrindina si suntem protejati de furtuni, nu ne facem griji. Putem spune ca in aceasta primavara n-au fost mari probleme nici cu ingheturile tarziii, posibil sa apara totusi ceva la mar, iar la arbusti, avem specii care infloresc etapizat, ceea ce ne ajuta. Murul nici n-a inflorit, de exemplu”, povesteste Ungurenus.

In livada, acum, se lucreaza pe partea de palisare, legare la zmeura, se fac lucrarile de intretinere la sol si au fost deschise plasele antigrindina la mar. N-au fost probleme cu grindina deocamdata, dar daca tot exista sistemul antigrindina, era pacat sa nu fie folosit. Ba chiar s-a intarziat un pic, recunoaste Ungurenus, pentru a se face polenizareacat mai bine.

Ce-i drept, livada arata tare bine la acest moment.

“A fost ok anul acesta, a fost cald, este si seceta, dar daca n-am avut ploaie, am scapat fara boli in perioada de inflorire. Avem rezolvat si problema secetei pentru ca avem sistem de irigare prin picurare la radacina si acoperim partea de lipsa de apa in sol”, spune Ungurenus.

Livada pe bani europeni

Din cele 10 hectare de livada de la Corbi, o suprafata de 4,5 ha a fost realizata cu ajutorul fondurilor europene. Intr-o prima etapa, in 2010, Ungurenus a accesat fonduri europene, submasura dedicata infiintarii de plantatii pentru o livada cu 4,5 ha, din care 2 ha mar, 1,5 ha afin si 1 ha de zmeura si mur. Ulterior, in functie de cerintele pietei, producatorul argesean a extins suprafetele de zmeura si de afin si a diversificat gama de soiuri, completand-o cu coacaz, agris, aronia si goji.

“Este o piata care creste, oamenii au inceput sa invete ce este aronia si ce proprietati are. Cu aronia am inceput acum 3 ani, la fel si la coacaz, in timp ce la goji am plantat primele plante in urma cu 4 ani. Anul trecut, am intrat si pe partea de agris. Nu sunt volume mari, dar in fiecare an a fost crestere. Este bine ca si plantatia creste in acelasi timp”, explica Ungurenus strategia aleasa.

Sa investesti intr-o livada costa destul de mult, iar daca ai posibilitatea sa accesezi fonduri europene nerambursabile nu trebuie sa ratezi ocazia. Un adevar de care a devenit constient si Ungurenus, care a reusit sa obtina o cofinantare de 60%, in conditiile in care investitia a fost undeva la 45-50 mii euro/ha.

Au fost cumparate apoi si utilajele necesare pe partea de intretinere, iar in 2012 antreprenorul a aplicat din nou la fondurile europene, de asta data, pentru realizarea unui depozit frigorific (proiect de 250.000 euro, cofinantare de 50%). Fara depozit nu se poate, recunoaste pomicultorul. Iarna depoziteaza merele aici, iar vara pregateste fructele pentru livrarea catre supermarketuri.

Grija mare fata de plantatie

Daca vrei sa ai productie si de calitate, atunci trebuie sa respecti cu sfintenie cateva reguli. Sa ai grija de plantatie (si ne referim la acele lucrari esentiale care trebuie efectuate), in primul rand, sa foloseste material saditor de foarte buna calitate, iar apoi si recolta se va ridica la cele mai inalte standarde. De utilizarea unor tehnologii noi, nici nu mai vorbim cat de mult conteaza. “Facem analize in sol, vedem ce are si ce nu are planta nevoie, iar in functie de ce iese din analiza de sol venim cu aport – potasiu, microelemente, in completare foliar sau in apa, dupa cum este nevoie”, spune pomicultorul.

Trebuie sa stiti ca proiectul livezii de la Corbi nu a fost facut la intamplare, ci a fost realizat cu ajutorul specialistilor de la USAMV Bucuresti la care Ungurenus a apelat. Initial, a fost provocarea de a infiinta o livada moderna in locul vechii gradini a tatalui sau. Apoi, lucrurile au tot avansat, pana cand antreprenorului argesean i-a venit ideea sau mai bine zis s-a decis sa acceseze fondurile europene si sa faca treaba ca la carte.

„A fost o colaborare cu universitatea, am avut o intelegere sa aducem la Corbi tehnologia care era de ultima generatie din 2010, dar si plante valoaroase, sisteme de sustinere, de picurare, antigindina, sisteme de taiere, cam tot ce vazusem eu prin Franta, Austria, Nordul Italiei. Daca noi trimitem oamenii la cules acolo, de ce sa nu culegem noi aceste fructe in tara si sa le livram direct la supermarket. Chiar a fost o adevarata provocare, am zis ca trebuie sa mergem pe ce este mai optim si bugetul sa il stabilim la final, cand tragem linie dupa proiectare. Am ales patru soiuri – mar, zmeura, mur si afin”, povesteste Ungurenus.

Acum cand au trecut aproape 10 ani de la infiintarea livezii, omul de afaceri este constient ca se apropie momentul cand plantatiile ating maximul de productie, dupa care incepe declinul. Cu alte cuvinte, se apropie tot mai mult ziua in care va trebui sa ia din nou o decizie radicala.

“Durata de viata la mar sau mai bine zis maximul se atinge la 10 -12 ani, dupa care incepe declinul si ciclul se inchide pe la anul 15. Deja suntem in anul 10. La zmeur si mur este la fel, ducem livada in perioada optima pana la 10-12 ani. Asa ca iau in calcul ca in urmatorul exercitiu care vine, daca conditiile sunt ok si putem sa accesam fondurile europene prin intermediul Planului National Strategic sa venim cu ultimele noutati care au aparut intre timp in Europa si sa incercam sa facem plantatii noi”, marturiseste Ungurenus.
Asa cum il stim, suntem convinsi ca isi va duce planul la bun sfarsit si nu oricum. Ca doar a mai demonstrat-o o data!

Agroturism la Corbi!

Intr-o zona in care oamenii nu-si pot imagina lumea si viata fara livezile de pruni sau de meri, de exemplu, iar pomicultura este intrata de generatii bune in traditia locului, nici familia Ungurenus nu putea sa stea departe de aceasta indeletnicire. Iar incetul cu incetul, in jurul livezii au aparut si cele doua pensiuni, o adevarata premiera pentru zona, pentru ca turism la Corbi nici ca se mai vazuse. Asa cum tehnologiile moderne aplicate in livada erau o premiera pentru Romania la momentul respectiv, asa a fost si cu cele doua pensiuni, un proiect unic in zona, si ideea de business coagulata in jurul lor.

„A fost o provocare sa facem agroturism in zona. Am reusit cu ajutorul a doua proiecte aplicate pe grupul de actiune local. In 2014, am construit o agropensiune cu patru camere, cu care am zis hai sa facem turism la Corbi. Am plecat de la ideea ca ii cazam pe turisti si ii lasam sa culeaga fructe din livada, proiect care chiar a prins la familiile cu copii. Noi le punem la dispozitie cosulete, caserole si ei isi culeg fructele. Le aratam si explicam partea de inovare si ii invatam pe copii sa deosebeasca diferitele soiuri de fructe, pentru ca multi nu stiu. In 2018, am aplicat inca un proiect prin GAL, iar de aceasta data am realizat doua case traditionale”, spune Ungurenus.

Nu este vorba de turism de masa, ci mai mult de familie, afirma antreprenorul, convins ca in conditiile actualei crize determinate de COVID, astfel de investitii isi vor dovedi utilitatea si vor fi la mare cautare.

“In orice caz, ne-am personalizat un pic cu livada. La prima pensiune camerele sunt denumite dupa anotimpuri, in timp ce la cele doua casute aparute ulterior am ales arhitectura de Muscel – Casa Soarelui si Casa Lunii se cheama. Acum, asteptam sa vina vara si turistii si sa se deblocheze piata. Noi credem ca 2020 o sa fie un an bun pentru locatiile mici care sa se inchirieze pentru 2-4 familii”, spune plin de optimism Ungurenus.

Poate ca chiar are dreptate si acesta va fi viitorul pentru multi antreprenori romani. (Viorela Pitulice)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *