Romania, cea mai mare crestere la consumul de cartofi congelati din UE

Romania, cea mai mare crestere la consumul de cartofi congelati din UE

 

cartofi-congelatiPiata de cartofi congelati din Romania a explodat in ultimele decenii, Romania fiind tara cu cel mai mare ritm de crestere a consumului in UE, potrivit unui studiu realizat de IndexBox, care arata ca importurile au atins undeva la 86.000 de tone, in 2019. O realitate de care sunt constienti si producatorii locali de cartofi, concurati puternic de importuri, fie ca vorbim de cartofi in stare proaspata sau congelata. Pe de alta parte, nici nu putem face abstractie de faptul ca in Romania nu exista foarte multe capacitati de procesare. Potrivit datelor Federatiei Nationale a Cartofului (FNCR), in prezent, cantitatile care ajung la procesare se ridica undeva la 80.000 de tone.

Citeste si Se extinde programul ″Tomata″. Alte patru noi legume vor fi incluse

“Acest sector de producere a cartofului industrial este foarte slab reprezentat cantitativ. La ora actuala, in Romania, nu se proceseaza mai mult de 80.000 de tone pe an, ceea ce este foarte, foarte putin. Speram ca in 10 ani, daca incurajam aceasta cultura, cartoful pentru industrializare, indiferent ca e chips, produse exudate, amidon, sa ajungem la o cantitate de 200.000 – 250.000 de tone”, a declarat Romulus Oprea, presedintele FNCR la Ziua Cartofului Live Connect.

Citeste si EXCLUSIV: STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”

Productia de cartofi a atins anul trecut circa doua milioane de tone, in scadere fata de 2019. In primele zece luni din 2020, importurile s-au ridicat la 174 638 de tone, in valoare de 43,9 milioane de euro. Consumul intern este pe un trend descendent, situandu-se in jurul valorii de 92 kg/cap de locuitor, in 2019.

Britanicii, mari consumatori de cartofi congelati

Britanicii erau cei mai mari consumatori de cartofi congelati (1,1 mil. tone), in 2019, la nivelul UE, fiind urmati de Germania (682. 000 tone) si Franta (427 000 tone), aceste acoperind impreuna 55% din consumul total. Pe cap de locuitor, irlandezii inregistreaza un consum de 19 kg/an, locuitorii din Regatul Unit – 17 kg/cap de locuitor anual, fiind urmati de cehi – 12 kg/cap de locuitor anual.

Spania, Italia, Polonia, Olanda, Republica Ceha, Irlanda, Belgia, Romania si Austria acopera undeva la 33% din consumul de cartofi congelati al UE, potrivit Globaltrademag.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *