Romania are o cota de pescuit de 57 de tone de calcan, in 2018

Romania are o cota de pescuit de 57 de tone de calcan, in 2018

 

pescuitCota de pescuit la calcan, pentru Romania din Marea Neagra a fost majoratc de la 43 tone in anul 2017 la 57 tone pentru anul 2018, in cadrul Comisiei pentru Agricultura si Pescuit a Comisiei Europene care a avut loc in perioada 11-12 decembrie la Bruxelles. Cresterea cotelor a fost obținuta in urma discuțiilor care au avut loc in grupurile de lucru tehnice ale Comisiei Europene pe parcursul anului 2017 si a negocierilor purtate intre Comisia Europeana si statele riverane ale Marii Negre in cadrul Reuniunii anuale a Comisiei Generale pentru Pescuit in Marea Mediterana (GFCM) desfasurata in luna octombrie 2017 in Muntenegru, a anuntat Ministerul Agriculturii.

In cadrul reuniunii s-a stabilit cota care revine statelor membre ale Uniunii Europene la nivelul de 114 tone, Romaniei si Bulgariei revenindu-le cote egale pentru calcan, respectiv 57 de tone. Numarul autorizațiilor ce pot fi eliberate pentru pescuitul comercial in anul 2018 este de 48 pentru Romania si 116 pentru Bulgaria.

Pentru specia sprot, Romaniei i-au fost alocate 3.442,50 tone, iar Bulgariei 8.032,50 tone, respectiv 30% din totalul cotei pentru Romania si 70% pentru Bulgaria. Aceasta a fost decizia Comisiei Europene si se aplica de mai mulți ani datorita faptului ca flota noastra de pescuit raporteaza date reduse privind capturarea acestei specii.

Marirea capacitații de pescuit comercial la Marea Neagra reprezinta o prioritate pentru Romania, acest lucru asigurand punerea in echilibru a resurselor piscicole de care dispunem in zona romaneasca a Marii Negre cu capacitate de pescuit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *