Romania are doua luni la dispozitie sa rezolve situatia depozitelor de deseuri ilegale

Romania are doua luni la dispozitie sa rezolve situatia depozitelor de deseuri ilegale

 

depozitedeseuri_ilegaleComisia Europeana a cerut Romaniei sa inchida, sa sigileze si sa refaca ecologic 15 depozite de deseuri ilegale care au beneficiat de o perioada de tranzisie, conform Tratatului sau de aderare, se arata intr-un comunicat al Executivului comunitar. Comisia a trimis Romaniei o scrisoare de punere in intarziere, document ce reprezinta, de fapt, deschiderea formala a procedurii de infringement. Romania are la dispozisie doua luni ca sa remedieze deficiensele; in caz contrar, Comisia Europeana poate decide sa trimita un aviz motivat.

Conform Directivei privind deseurile (2000/60/CE), statele membre trebuie sa recupereze si sa elimine deseurile intr-un mod care sa nu puna in pericol sanatatea umana si mediul, interzicand abandonarea, aruncarea sau eliminarea necontrolata a deseurilor.

Deseurile trebuie tratate fara riscuri pentru apa, aer, sol, plante sau animale, fara a provoca neplaceri prin zgomot sau mirosuri si fara a afecta negativ zonele rurale sau locurile de interes special. de reciclare in toate sectoarele.

In Romania, 101 depozite de deseuri care nu corespundeau standardelor au beneficiat de o perioada de tranzisie. Ele ar fi trebuit sa fie inchise pana in iulie 2019. Conform informasiilor primite din Romania, 86 de depozite de deseuri sunt acum inchise si reabilitate.

Planificarea pentru inchiderea si reabilitarea celor 15 depozite de deseuri ramase este incerta, deoarece pentru majoritatea acestora lucrarile de inchidere nu au inceput inca, potrivit Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *