Roberto Musneci, Camera de Comert Italiana pentru Romania, împotriva Nutri-Score

Roberto Musneci, Camera de Comert Italiana pentru Romania, împotriva Nutri-Score

 

Italia este una dintre tarile cele mai vocale tari impotriva Nutri-Score-ului. In ultimii ani, autoritatile italiene au organizat multiple initiative la pentru a combate acest sistem simplist si gresit de etichetare a alimentelor si a depus eforturi diplomatice pentru a gasi aliati cu alte tari din UE.

Mai mult, Partidul sefei Guvernului italian, Giorgia Meloni, Fratelli d’Italia, propune o modificare a Constitutiei tarii pentru impiedica introducerea sistemului Nutri-Score in Italia.

Intr-un interviu exclusiv acordat FoodBiz, Roberto Musneci, Presedintele Camerei de Comert Italiana pentru Romania, explica de ce acest sistem este nepotrivit nu doar in Romania, ci si in toata lumea.
„Sistemul agroalimentar italian face parte din cultura si identitatea noastra, nu doar din economie. Suntem foarte atenti la orice initiativa care poate influenta acest domeniu. In prezent, se fac din nou eforturi pentru a introduce Nutri-Score, un sistem ce functioneaza ca un „semafor” al sanatati umane. Este extrem de periculos, nu doar pentru industria alimentara italiana sau romaneasca, ci si pentru sanatatea oamenilor. Simplificand: Nutri-Score sugereaza ca un litru de Coca-Cola ar fi mai sanatos decat un litru de ulei de masline. Diferenta este ca la un McDonald’s pot sa beau un litru de Coca-Cola, dar nu beau niciodata un litru de ulei de masline. Aceasta simplificare este inacceptabila si reprezinta un risc pentru sanatatea oamenilor. Italia este extrem de pornita pe tema aceasta, iar noi la Camera de Comert suntem determinati sa punctam cat de gresita ar fi implementarea Nutri-Score in Romania, dar evident acesta este un demers pe care Italia il sustine la nivel mondial”, a declarat Roberto Musneci.

Cu ocazia Saptamanii bucatariei italiene in lume, Ambasada Italiei la Bucuresti impreuna cu Institutul Italian de Cultura au organizat un eveniment intitulat “Secretul mediteraneean-Retete pentru o viata sanatoasa “, unde profesorul Michele Carruba, Presedinte al Centrului de Studiu si Cercetare a Obezitatii de pe langa Universitatea de Studii din Milano, si-a prezentat cartea „Stiinta si gusturi mediteraneene”.

Acesta a punctat, printre altele, cum acest Nutri-score nu este relevant, cum produsele traditionale de origine, naturale, fara E-uri cu DOP, IGP, STG sunt catalogate pe rosu, adica rele, dand exemple de produse italienesti, dar si romanesti precum cascavalul de Saveni, magiunul de Topoloveni, sucul de mere, salata de icre de stiuca etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *