Retailerii au revenit la vechile obiceiuri: taxe ascunse si termene prelungite de plata

Retailerii au revenit la vechile obiceiuri: taxe ascunse si termene prelungite de plata

 

promotieMinistrul Agriculturii, Adrian Oros, s-a declarat nemultumit de practicile retailerilor care au revenit la vechile obiceiuri si a promis ca va corecta “abuzurile” celor care au introdus taxe suplimentare ascunse, discriminatorii fata de procesatorii si producatorii romani, prin implementarea directivei europene privind practicile comerciale neloiale in legislatia nationala. Anumiti retaileri fac promotii cu produse romanesti, pentru ca exista o sensibilitate si o anumita dorinta a consumatorului roman de cativa ani de zile pentru astfel de produse, dupa care sunt comercializate alte tipuri produse.

“Vreau sa le atrag atentia public,am avut intalniri cu domniile lor si o sa mai avem intalniri, pentru ca vrem sa transmitem si avem pregatit textul de ordonanta prin care implementam aceasta directiva privind practicile comerciale neloiale dintre intreprinderile in cadrul lantului de aprovizionare agricol si alimentar. Este directiva 633/2019 pe care trebuie sa o implementam pana in mai anul viitor. Avem textul de ordonanta si in curand o sa-i dam drumul. (…) Am crezut ca semnalele noastre si ale producatorilor si procesatorilor romani au fost clar intelese. Noi oricum o sa dam drumul la aceasta ordonanta ca sa reparam aceste abuzuri in opinia mea”, a declarat Adrian Oros intr-o conferinta de presa.

Ministrul s-a referit, in mod special, la taxele suplimentare ascunse, dar si la faptul ca s-au prelungit iar termenele de plata, arata Agerpres.

“Abuzurile sunt taxe suplimentare ascunse, in functie de retailer”. “Foarte multi producatori, chiar cooperativele care au produse de calitate, in cantitate suficienta pot sa asigure o anumit ritmicitate si au contracte, au spus ca dupa aparitia acestei legi au fost reintroduse aceste taxe ascunse si s-a prelungit iarasi termenul de plata. Unii, nu toti, comit asemenea abuzuri, de aceea folosesc acest prilej, pentru ca stiu cu siguranta ca ei se uita la noi si vreau sa isi corecteze aceasta maniera de a lucra cu producatorii si cu procesatorii, care de regula in Romania sunt mici”, a spus seful MADR.

Citeste si Malagrow furnizeaza produse pentru 180 legumicultori parteneri ai Mega Image!

Legea nr.28/2020 care modifica o serie de prevederi ale Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare a fost promulgata de catre presedintele Romaniei in data de 27 martie 2020. Noua reglementare este mai flexibila in ceea ce priveste regimul anterior si permite trecerea de la o interdictie absoluta a taxelor si serviciilor intre retaileri si furnizori, la o permisiune conditionata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *