Calin Musca, PorkProd: Integrarea genereaza un profit mult mai mic si costa mult mai mult

Calin Musca, PorkProd: Integrarea genereaza un profit mult mai mic si costa mult mai mult

 

Calin-MuscaIntegrarea productiei este un obiectiv pe care multi antreprenori romani il urmaresc, dar putini sunt cei care reusesc pana la urma sa-l puna in practica. La Curtici, in judetul Arad, o afacere romaneasca a reusit sa devina un model de integrare de success pentru intreg agribusiness-ul autohton. Vorbim de intreg lantul, de la productie vegetala (7.500 de hectare de teren agricol), zootehnie – ferme de porci si de vaci, abator, procesare si o retea proprie de 37 de magazine. Investitii de milioane de euro realizate deja si altele in curs, obiectivul fiind maximizarea activitatii!

Un proces care necesita timp, bani si multa dedicare! Pentru ca in agricultura, profiturile nu vin asa de repede, cum se asteapta bancherii, iar daca nu dispui de resurse propii, chiar n-ai cum sa te apuci de investitii, povesteste Calin Musca, managerul PorkProd, cel care duce mai departe munca de o viata a tatalui sau, cunoscutul fermier Dimitrie Musca.

Daca la vegetal, un ciclu de productie dureaza 200-300 de zile, in zootehnie vorbim de mult mai mult, pana la 3,5 ani, cum este la bovine. Neinteresant pentru bancheri, nu-i asa? Acesta este si motivul pentru care multi agricultori se feresc de integrare, pentru ca nu-si permit din punct de vedere financiar sa sustina investitiile.

Citeste si #RomaniaFunctioneaza. D. Musca: In agricultura de multe ori se lucreaza zi lumina!

“Cred ca pe termen mediu si lung castigul este acolo unde integrezi mai multe verigi intr-o singura mana, integrarea genereaza un profit mult mai mic si costa mult mai mult, dar ai marele avantaj ca ai controlul pe toate verigile de productie. Poti sa controlezi mult mai usor calitatea”, a declarat Calin Musca in cadrul evenimentului “Tehnologia sprijina agribusiness-ul romanesc in pandemie”, desfasurat la ASAS. Manifestarea a avut loc sub cupola FoodIntelForum.ro, Editia a 3-a 25 iunie – 21 iulie.

Mai simplu spus, atunci cand iei o bucata de carne din magazin, stii totul despre intreg procesul de productie, de la momentul punerii semintei in pamant, pana la produsul care ajunge in farfuria omului. Ori tot acest sistem de control genereaza costuri suplimentare. Si o spune un om care a absolvit studii de automatica si care a ales sa foloseasca tehnologia de ultima ora pe intreg lantul de productie.

“In tot ceea ce facem incercam sa avem controlul calitatii. Aceasta inseamna urmarirea proceselor in timp real, incepand de la porcul in viu, pana la salam sau carne. Identificam din ce ferma provine animalul, din ce comportiment, etc. Avem cu adevarat trasabilitate. In momentul cand iau o bucata de salam din magazin, verificand numarul de lot vad tot istoricul, care ma ajuta sa fiu sigur ca tot ceea ce iese de acolo este corect”, a mai spus Musca.

Este crezul unui tanar care crede in integrare si, mai ales, in automatizare!

Sursa: FoodBiz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *