Incepand cu data de 1 aprilie 2021, se aplica noi cerinte pentru operatorii din domeniul alimentar cu privire la continutul de acizi grasi trans din alimente, altii decat acizii grasi trans care se gasesc in mod natural in grasimile de origine animala, asa cum sunt prevazute in Legea nr. 182/2020 pentru stabilirea continutului de acizi grasi trans in produsele alimentare destinate consumului uman si in Regulamentul Comisiei (UE) 2019/649. Astfel, continutul de acizi grasi trans din alimente, altii decat acizii grasi trans prezenti in mod natural in grasimea de origine animala, nu trebuie sa depaseasca valoarea de 2 grame la 100 g de grasime pentru alimentele destinate direct consumatorului final si a celor destinate vanzarii cu amanuntul.
ANSVSA a demarat controale oficiale in unitati precum cele de fabricare a produselor de panificatie, patiserie, popcorn, grasimilor vegetale, margarinelor, uleiurilor partial hidrogenate, in unitati de alimentatie publica (fast-food si restaurante), in unitati de depozitare si comercializare a produselor alimentare care contin margarine, grasimi si uleiuri partial hidrogenate.
Inspectorii directiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti verifica modul in care operatorii din sectorul alimentar si- au realizat analiza riscului datorat prezentei acizilor grasi trans (altii decat acizii grasi trans prezenti in mod natural in grasimea de origine animala) si au stabilit masuri, acolo unde este cazul, de diminuare a continutului de acizi grasi trans in alimentele destinate direct consumatorului final sau vanzarii cu amanuntul.