Productia de legume si fructe a Italiei, in pericol

Productia de legume si fructe a Italiei, in pericol

 

cirese25% din recoltele italienilor sunt in mare pericol din cauza fortei de munca, dupa ce s-au inchis granitele din cauza pandemiei de coronavirus, anunta sindicatul italian Coldiretti. Italia este dependenta de mana de lucru straina, in conditiile in care 370.000 de muncitori straini ajuta in fiecare an la strangerea recoltelor. In 2019, de exemplu, romanii se eaflau peprimul loc in topul muncitorilor straini – peste 100 000, urmati de marocani – 35 000, indieni – 34 000, albanezi – 32 000, senegalezi – 14 000, polonezi – 13 000, tunisieni – 13 000, bulgari – 11 000, macedonieni – 10 000 si pakistanezi – 10. 000.

Citeste si Plantatiile de afini din Romania s-au extins de patru ori in patru ani

Pe lista celor mai afectate activitati se afla culesul capsunelor si al sparanghelului, dar si recoltatul la mere, pere si kiwi, precum si productia de tomate, varza si fenicul.

In acest context, Coldiretti a cerut autoritatilor o simplificare a procedurilor pentru recrutarea muncitorilor sezonieri, studentilor si persoanelor iesite recent la pensie. Demersul este cu atat mai urgent, cu cat iarna calda si fara precipitatii a favorizat ciclurile de productie. Astfel, in zilele urmatoare, ar urma sa inceapa culesul la primele fructe de sezon.

Vanzarile de faina si paste au explodat

Vanzarile la faina s-au marit cu 80%, dupa inchiderea restaurantelor, in conditiile in care italienii gatesc acasa, iar painea, pastele si deserturile nu lipsesc de pe masa, se arata intr-un comunicat al Coldiretti.

Citeste si Investitie de peste 2 mil. euro intr-o plantatie de sparanghel la Baneasa (Giurgiu)

In acelasi timp, s-au marit si vanzarile de zahar (+28 %) si lapte (+20 %). Statisticile arata ca o familie din trei (32 %) pregateste acasa deserturi, paine sau paste.

Citeste si “PIATA DE FRUCTE ROMANIA”

Reintoarcerea la traditie are loc in contextul in care italienii sunt constransi sa-si reduca la minimum iesirile zilnice pentru a evita riscul contaminarii la cozile de la brutarii, magazine alimentare sau supermarketuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *