De ce sa consumam fructe si legume proaspete in vremuri de pandemie!

De ce sa consumam fructe si legume proaspete in vremuri de pandemie!

 

fructe si legCateva sfaturi de nutritie valabile pentru aceasta perioada dificila oferite de Raluca Mihaila, nutritionist si fondator Adrenallina Media. Cand facem cumparaturile (saptamanal sau 10 zile) ideea este sa alternam alimentele perisabile cu cele neperisabile – sa nu uitam sa adaugam legume, verdeturi si fructe in cos. De exemplu: ardei gras, patrunjel, marar, rosii, castraveti, ridichi, dolvecei, salata. Sa nu uitam de: conopida, brocoli, varza, cartofi, cartofi dulci, morcovi, telina. Daca vorbim de fructe – merele, perele, portocalele tin foarte bine. Si sa le si folosim! Acum, mai mult decat oricand, este cazul sa nu facem risipa, sa nu mai aruncam mancare si sa fim cat mai eficienti: sa avem o lista de cumparaturi si sa gatim in functie de necesitatile si preferintele individuale sau ale familiei.

Citeste si Productia de legume si fructe a Italiei, in pericol

In primele zile dupa aprovizionare ar fi bine sa profitam de bogatia de alimente proaspete si sa mancam salate, sa adaugam cate o leguma cruda la fiecare masa, pentru a beneficia de cat mai multe vitamine. Cand legumele nu mai sunt proaspete este momentul perfect sa le includem in mancaruri gatite, ca garnituri sau ca fel principal.

raluca_mihaila

Daca aveti un aprozar in apropierea casei este de preferat sa va aprovizionati de acolo cu legume si fructe proaspete, iar de la supermarket sa va faceti luati legume congelate – mazarea si spanacul sunt perfecte pentru diverse feluri de mancare.

Adaugati din belsug in mancare ceapa si usturoi, acum nu mai deranjam pe nimeni cu mirosul :), iar beneficiile pentru sanatate merita din plin.

Pentru a da mai mult gust mancarurilor, in loc de sare adaugati cat mai multe condimente si mirodenii uscate – busuioc, cimbru, oregano, chilli, piper etc. Sa le adaugati pe lista de cumparaturi, daca nu mai aveti stocuri.

Nu uitati ca ouale sunt o sursa foarte buna de proteine si vitamine, pot rezista pana la 3 saptamani in frigider si pot fi integrate foarte usor in alimentatie.

Acum, mai mult ca oricand, este momentul in care tindem sa mancam mai mult si mai prost, pe fond emotional – in loc sa cumparam in nestire ciocolata si alte dulciuri mai bine facem, o data pe saptamana, un desert de casa. Dar este de preferat sa incercam sa limitam zaharul cat mai mult (de exemplu facem briose de faina integrala, cu banane foarte coapte si nu mai adaugam zahar).

In loc sa rontaim chipsuri sau biscuiti mai bine mancam o mana de nuci sau pregatim o gustare din chipsuri de morcovi/ ardei si sos de iaurt.

Citeste si EXCLUSIV: Studiu de piata „Producatori si bazine legumicole”

In contextul actual, este cu atat mai important sa intelegem ca trebuie doar sa ne sustinem imunitatea. Nu trebuie o sa crestem decat in cazul in care avem indicatii speciale de la medic!

Deci in loc sa cautam tot felul de suplimente minune mai bine sa avem grija sa nu ne scadem imunitatea printr-o alimentatie dezechilibrata (consum de zahar, prajeli, mancaruri procesate industrial) sau prin lipsa somnului.

Sa ne hidratam mai mult, sa facem exercitii acasa si sa mancam mai putin decat o faceam de obicei, pentru ca astfel ajutam cu adevarat sistemul imunitar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *