Raport CE: Productia si consumul de tomate proaspete se reduc pana in 2030, in UE

Raport CE: Productia si consumul de tomate proaspete se reduc pana in 2030, in UE

 

tomataComisia Europeana se asteapta la o scadere a productiei de rosii in UE, de la un volum atins, in 2018, de 6,9 mil. tone, pana la 6,7 mil. tone, in 2030, potrivit «Raportului cu privire la perspectivele agricole ale UE 2018-2030». De asemenea, consumul pe cap de locuitor se va micsora de la 14,5 la 13,6 kg de rosii proaspete pe an. Comisia anticipeaza o reducere a productiei in ciuda cresterii randamentelor, din cauza folosirii luminii artificiale in sere, dar si a extinderii campaniei de productie.

Citeste si Producator de fructe si legume: Preturile mari la inputuri si subventiile mici sau chiar deloc ne scot de pe piata

Campania de vara traditionala in tarile din Nord a fost prelungita, iar cea de iarna traditionala in statele din sud a fost extinsa pana in vara.

Exporturi tot mai mici

In scadere au fost in 2018 si exporturile de tomate proaspete ale UE, care s-au redus cu 0,3% pe an in ultimul deceniu din cauza restrictiilor impuse de Rusia, incepand cu 2014.

Citeste si “Legume de sera si solarii in Romania”

Pana in 2030, exporturile ar trebui sa se mareasca pana la 200 000 tone, in crestere cu 1,6% fata de media ultimilor cinci ani. CE se asteapta si la o majorare a importurilor de tomate din Maroc si Turcia, cu 0,4% pe an, state care au capacitatea de a-si mari productia.

Vezi si Incredibil! Cum au ajuns oltenii sa arunce tone de rosii la gunoi?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *