Prognoze Clubul Fermierilor Romani: Productie de grau mai mica in UE, potential de pret mai mare!

Prognoze Clubul Fermierilor Romani: Productie de grau mai mica in UE, potential de pret mai mare!

 

graulProductía de grau a Romaniei ar putea atinge 6,9 milioane de tone, in acest an, intr-un scenariu mediu optimist, in conditiile secetei prelungite din primavara, se arata intr-un raport de piata realizat de Clubul Fermierilor Romani (CFR). Nu doar Romania asteapta productii mai mici, ci si Rusia sau Ucraina, jucatori importanti in bazinul Marii Negre. De asemenea, la nivelul UE este prognozata o recolta mai mica cu pana la 9 milioane de tone. „Lipsa celor 20,6 mil tone de grau din piata europeana si a Marii Negre va genera un impuls de retentie a vanzarii, potentialul de pret mai mare existand implicit. Insa bursele europene si Bursa graului de la Marea Neagra raman stabile, semn ca echilibrul american din Chicago Board of Trade influenteaza in mod firesc dinamica lucrurilor”, se arata intr-un raport de piata realizat de analistii Clubului Fermierilor Romani.

Romania afectata de seceta

Romania pleaca de la un potential in toamna de 2,1 mil hectare, care ne conduce catre un potential de circa 9,5 mil tone. Consumul intern se cifreaza firesc in jurul a 2,4 mil tone, cu o cadenta de 200.000 tone lunar. Vorbim aici despre graul cu destinatie comerciala, nu despre graul cu destinatia subzistenta. Cu subzistenta si cu anumite variatii venite din cadrul fermelor zootehnice de producere a furajelor si a hranei pentru animale de companie, cererea interna se poate cuantifica in jurul a 3,2 – 3,4 mil tone.
grau

In momentul de fata, din cauza secetei prelungite din primavara, graul inregistreaza o scadere considerabila la nivel national in ceea ce priveste potentialul de recolta, situandu-se la nivelul mediu – optimist de 6,9 mil tone”, apreciaza analistii Clubului Fermierilor Romani.

In mod normal, cu un consum ca cel exprimat mai sus, Romania putea exporta un surplus de productie de circa 5 mil tone. Competitia generata de acest fapt impune cutumiar actorilor din piata interna aliniere la pietele internationale, generate de cerere si oferta.

Productii mai mici in Rusia si Ucraina

Rusia isi diminueaza recolta de grau. Din cauza secetei prelungite din sudul Rusiei, prognozele indica o scadere a nivelului de la 81,2 mil. tone la 75,2 mil. tone in acest moment al anului. Sunt 6 milioane de tone grau lipsa in contul Rusiei, fapt care va conduce catre un nivel pozitiv al competitiei in ceea ce priveste aprovizionarea din bazinul Marii Negre.

Si Ucraina isi ajusteaza de asemenea negativ potentialul de recolta, plecand de la un potential de 30 mil tone si ajungand azi la un nivel de 27 mil tone, cu un minus de 3 mil. tone

Cat priveste UE27, dupa iesirea Marii Britanii din UE, astazi potentialul de recolta la grau nu depaseste 125 mil. tone, fata de potential de recolta de circa 134 mil. tone.

CONCLUZII

• Pietele regionale vor fi influentate de cerere si oferta, iar logistica va juca un rol determinant in originea marfii, adica de unde se va cumpara. Pentru a exemplifica, pe ruta Novorossysk Russia – Alexandria Egypt, costul logistic este de circa 8,75 USD.

• Avantajul logistic al portului Constanta se reduce la maximum 1,5 USD in conditiile date, fata de Novorossysk, Rusia.

Citeste si #RomaniaFunctioneaza. La CAI Curtici se munceste intens cu toti cei 500 de oameni

• Astfel, graul american va avea dificultati in a competitiona in bazinul mediteranean, din cauza logisticii mai scumpe,
graul frantuzesc de asemenea, iar jocul, in ciuda secetei din Bazinul Marii Negre, se va forma tot in aceasta regiune.

• Lipsa celor 20,6 mil tone de grau din piata europeana si a Marii Negre va genera un impuls de retentie a vanzarii, potentialul de pret mai mare existand implicit. Insa bursele europene si Bursa graului de la Marea Neagra raman stabile, semn ca echilibrul american din Chicago Board of Trade influenteaza in mod firesc dinamica lucrurilor.

Citeste si “Top 600+Cele mai mari exploatatii agricole din Romania“

• Pe termen lung, cine poate rezista presiunii de recolta, care se manifesta in spatii de stocare si capitalizare suficienta astfel incat sa poata depasi scadentele la creditele pe termen scurt si mediu, va putea explora un potential mai ridicat de pret, costurile financiare, de stocare, vor fi incumbate in pretul de vanzare ce va veni inspre noiembrie – decembrie, precum si in februarie – martie anul urmator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *