Daca anul trecut producatorii romani se plangeau ca primesc preturi foarte mici pe kilogramul de mere, din cauza ofertei mari din piata, inclusiv din strainatate, in acest an, lucrurile s-au schimbat radical. Productia este mai mica cu pana la 40% din cauza vremii defavoribile din primavara, o situatie cu care se confrunta nu doar Romania, ci si alte tari printre care se numara chiar Polonia, cel mai mare producator european, tara care fixeaza preturile pe piata. Nu doar la mere, recolta este mai slaba fata de 2018, ci si la celelalte fructe, urmare a capriciilor vremii. Si ne referim la problemele din perioada infloritului, ploile din lunile iulie-iulie si seceta.
Citeste si Situatie grava in Timis! Graul infestat cu fusarium se tranzactioneaza impotriva normelor legale
“Noi nu avem mere, productia este foarte mica, cu cel putin 30-40% fata de cea de anul trecut. A crescut si pretul, inclusiv la merele industriale, iar ungurii au venit deja sa ne ceara. In toata Europa sunt probleme din cauza conditiilor vitrege din primavara”, a declarat pentru AgroStandard Aurel Tanase, Prodcom.
In prezent, merele se vand in magazine la un pret de 2-2,8 lei/kg, iar in piata cu 2-2,3 lei/kg. De la producatori, merele pentru comercializare pleaca la un pret de 1,4-1,8 lei/kg (inclusiv ambalajul), in timp ce pentru industrializare pretul variaza intre 45 si 50 de bani pe kilogram.
Citeste si EXCLUSIV AGROSTANDARD: Studiul “Piata de fructe. Romania 2018”
Romania mizeaza in acest an pe o productie de pana la 250.000 tone de mere, fata de 400.000 tone intr-un an bun, a mai spus Tanase. In 2018, tara noastra a obtinut o productie de mere de 643.000 de tone, potrivit datelor INS, comparativ cu 348 000 tone, in 2017.