Producatorii de tomate si usturoi le cer guvernantilor sa plateasca ajutoarele de minimis!

 

tomata_MADRUniunea “Salvam Taranul Roman” le cere guvernatilor sa aloce banii pentru ajutorul de minimis promis producatorilor de tomate si usturoi, puternic afectati de pandemia de coronavirus, care a dus la prabusirea vanzarilor, se arata intr-un comunicat de presa al organizatiei. Ionel Paunel, presedintele Sindicatului producatorilor agricoli din judetul Olt, a solicitat in numele Uniunii “Salvam Taranul Roman”, uniune fara personalitate juridica in cadrul careia s-au asociat in vederea unei mai bune reprezentari a intereselor economice si sociale cooperative agricole, federatii sindicale, asociatii ale producatorilor de legume, Guvernului, premierului Ludovic Orban, dar si ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Oros, ca la rectificarea bugetara sa fie alocate fondurile necesare pentru ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a produsului tomate in spatii protejate, ajutor acordat in baza Hotararii nr. 248/2020, cat si pentru ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a productiei de usturoi acordat in baza Hotararii nr. 202/2020.

“Solicitarea noastra vine ca urmare a faptului ca in acest an au existat si exista constrangeri in ceea ce priveste comercializarea tomatelor ca urmare a pandemiei COVID19 in urma careia sectorul HORECA a avut foarte mult de suferit, dar si ca urmare a faptului ca au scazut vanzarile in pietele agro-alimentare. In acest context consideram ca acordarea sumei de 3000 euro/beneficiar si a sumei de 3.000 euro/ha pentru sprijinirea programului de productie a usturoiului este mai mult decat justificata, cu atat mai mult cu cat prin programul de guvernare depus la Parlament in vederea investirii Guvernului este prevazut in cap. VII privitor la agricultura aspectul potrivit caruia Guvernul si-a asumat ” masuri pe termen scurt, menite sa nu distorsioneze echilibrul producator/piata, cat si unele initiative care sa pregateasca viitoare politici publice pentru perioada post 2020” printre care se enumera si ”continuarea programelor nationale de sprijin pentru agricultori aflate in derulare”, se arata in comunicat.

Cele doua programe de sustinere a productiei de legume au fost lansate de fostul ministru Petre Daea, iar cel mai probabil vor fi intrerupte incepand cu anul viitor, cand ar urma sa fie inlocuite de alte masuri de sprijin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *