Intruniti la Milano la 6 noiembrie 2018, membrii Asociatiei Europene a Producatorilor de Porumb C.E.P.M. pun la indoiala strategia urmata de Europa, care conduce la importuri anuale din ce in ce mai mari de porumb in Uniunea Europeana. Prin urmare, C.E.P.M solicita autoritatilor europene sa instituie o politica coerenta care sa promoveze productia de porumb in UE, in contextul cresterii cererii, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Producatorilor de Porumb din Romania.
Dupa ce, in 2017/2018, UE a ajuns cel mai important importator mondial de porumb, „UE se afla in proces de consolidare a acestei pozitii, iar importurile au crescut deja cu 14% la inceputul lui noiembrie fata de perioada corespunzatoare a anului trecut. Brazilia, cu o cota de piata de 41%, este in prezent principalul sau furnizor”, se precizeaza in comunicat.
Importurile in crestere, provenind din tari ale caror standarde si conditii de productie nu sunt la fel de stringente ca cele impuse producatorilor europeni, ajung sa exercite presiune asupra preturilor europene ale porumbului! Unde este coerenta?
Este timpul ca autoritatile europene sa analizeze aceasta incoerenta prin promovarea productiei de porumb in UE. Pentru CEPM, aceasta include:
– Incetarea slabirii protectiei tarifare vamale la granitele UE si refuzul oricaror noi concesii privind porumbul in negocieri bilaterale.
– Imbunatatirea competitivitatii porumbului european prin accesul la inovatie in protectia culturilor si cercetarea varietala.
– Consolidarea instrumentelor “economice” ale politicii agricole comune, cum ar fi platile directe, gestionarea riscurilor si sprijinul pentru investitii, renuntarea la noile cerinte privind conditionalitatea.
Vezi si 3.800 ha, lucrate cu doar 11 angajati. Cel mai tanar are 17 ani
“In aceste conditii, producatorii de porumb din UE vor putea sa raspunda in mod durabil nevoilor pietei europene si sa raspunda asteptarilor crescande ale societatii in ceea ce priveste mediul si adaptarea la schimbarile climatice. Fara un raspuns adecvat, autoritatile UE, cetatenii si producatorii UE nu pot decat sa deplanga dependenta crescanda a UE fata de importurile de porumb brazilian si ucrainean”, a declarat Daniel Peyraube, presedintele CEPM.
Arnaud Perrein, vicepresedinte al CEPM si presedintele APPR, a adaugat ca, desi Romania incheie un an agricol favorabil, situatia fermierilor ramane fragila pe termen mediu, data fiind meteo-dependenta culturii de porumb.’’In afara secetei ce afecteaza ciclic Romania, trebuie mentionat ca peste 30% din samanta de porumb utilizata este necertificata, ceea ce ramane una dintre vulnerabilitatile tarii noastre pentru aceasta cultura, iar performanta nationala este afectata de faramitarea terenurilor agricole”, a spus Perrein.