Judetul Alba se numara printre zonele in care cultura lavandei s-a dezvoltat puternic in ultimii ani. S-a infiintat chiar si o asociatie in urma cu doi ani, care are in prezent circa 20 de membri care detin impreuna in jur de 8 hectare de lavanda si care intentioneaza sa cumpere o distilerie performanta. Utilajul costa circa 22.000 de euro, iar la el ar urma sa aiba acces toti membrii. Investitia este mai mult decat necesara, in conditiile in care producatorii locali spun ca nu prea au piata de desfacere in Romania, tinta lor fiind piata externa, unde ar putea sa vanda ulei de lavanda. Pretul unui litru de ulei ajunge la 100-150 de euro, acesta variind in funcție de puritatea obținuta in urma distilarii.
Printre membrii asociatiei se numara si Adrian Oniga, care cultiva lavanda pe o suprafata de 1,38 hectare, in localitatea Sancrai, langa Aiud, potrivit Agerpres. Investiția inițiala intr-o astfel de plantatie se ridica la 20.000 de lei pentru un hectar, sume alocate pentru achizitionarea butasilor.
“Productie poti sa ai deja din anul doi, dar nu foarte spectaculoasa. Din anul patru, se intra pe productie maxima”, spune Oniga.
Din asociație face parte si Ovidiu Chirosca, din Vințu de Jos, care cultiva lavanda pe o jumatate de hectar. El produce apa si ulei de lavanda, dar si sapunuri cu uleiuri bio din propolis, lavanda, cu miere si scorțisoara sau cu galbenele.
Citeste si Judetul Alba, “raiul” lavandei
Si in cazul lui, tinta este gasirea unor parteneri externi, mai ales ca la extern preturile sunt mai mari – un litru de ulei de lavanda poate ajunge pâna la 250 de euro litrul, la fel ca si in cazul apei de lavanda. Deocamdata, insa, Ovidiu Chirosca isi vinde marfa mai mult pe la targuri si pe internet.