Problemele producatorilor romani de porumb: Conditii naturale tot mai dificile si interzicerea neonicotinoidelor

Problemele producatorilor romani de porumb: Conditii naturale tot mai dificile si interzicerea neonicotinoidelor

 

porumbAsociatia Producatorilor de Porumb din Romania (APPR) a reprezentat tara noastra, in data de 22 mai, la propunerea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la o dezbatere la Parlamentul European cu tema “Reforma PAC – care va fi locul porumbului”. Evenimentul a fost organizat la initiativa MAIZE’EUROP’- CEPM (Consiliului European al Porumbului) si s-a bucurat de participarea, in panelul de discutii, a eurodeputatului Angélique Delahaye (PPE, FR), membra a comisiilor specializate de mediu si, respectiv, de agricultura ale PE, potrivit unui comunicat al APPR.

Pozitia pe care CEPM doreste sa o impartaseasca cu legislativul european se constituie intr-un apel ca dimensiunea de mediu a PAC sa fie tratata echilibrat si proportional in cadrul negocierilor tripartite privind reforma politicii agricole comune, negocieri ce vor avea loc in urmatoarea perioada. Exista numeroase evaluari ca inverzirea, asa cum functioneaza in actualul exercitiu financiar, s-a dovedit extrem de complex de pus in practica si nu a fost eficienta ca beneficii pentru mediu.

Prevazuta de pachetul de inverzire, diversificarea obligatorie a culturilor agricole in cadrul exploatatiilor de peste 10 ha ar trebui tratata in mod adaptat diferitelor situatii si regiuni ale Europei, dupa cum au pledat vorbitorii din panelul de la Parlamentul UE.

APPR a reprezentant producatorii de porumb din Romania, si a vorbit despre problemele cu care acestia se confrunta: conditii naturale tot mai dificile pe fundalul schimbarilor climatice, dupa cum arata si recentul raport al Bancii Mondiale, care considera ca tara noastra este una dintre cele mai vulnerabile din Europa din aceasta perspectiva; lipsa unor mijloace eficiente de a combate bolile si daunatorii specifici arealului nostru agricol, in conditiile in care principiul precautiei prevaleaza in UE atunci cand este vorba de aprobarea noilor produse si tehnologii eficiente si sigure in alte parti ale lumii (de exemplu biotehnologiile si produsele de protectia plantelor).

Citeste si Productie medie de peste 9 to/ha la porumb in Giurgiu, in 2017

In privinta porumbului in monocultura, APPR a aratat ca acest sistem nu este o practica obisnuita in Romania. Totusi, exista situatii in care flexibilitatea de a cultiva porumb dupa porumb poate fi extrem de importanta. Cum tara noastra este un mare producator de seminte de porumb (al doilea in UE), iar multiplicatorii au investit masiv in echipamente, in special pentru irigatii, acestia trebuie sa aiba posibilitatea sa-si amortizeze costurile chiar prin practicarea limitata a monoculturii, in conditiile in care legislatia europeana ofera solutii variate pentru prezervarea biodiversitatii prin zone de interes ecologic (culturi leguminoase intercalate in cultura principala, benzi inierbate, zone agro-forestiere, etc.).

O alta situatie este cea din aceasta primavara extrem de secetoasa, cu 45-60 de zile fara precipitatii in multe regiuni, in care suprafete extinse cu soia nu au rasarit si au trebuit intoarse, porumbul fiind singura optiune.

’’In privinta recentei decizii a COM de a interzice utilizarea insecticidelor pe baza de substante neonicotinoide, am exprimat surpriza si dezamagirea agricultorilor din Romania ca EFSA nu a reaprobat produsele in conditii specifice de utilizare, care sa reduca efectele acestora asupra polenizatorilor. Aplicand mecanic principiul precautiei, managerii de risc europeni prefera totdeauna cea mai simpla solutie, aceea de a elimina produsele de pe piata, dar nu exista tehnologie cu risc zero absolut. Am aratat ca tara noastra este o regiune endemica pentru Tanymecus spp. si ca pana in prezent nu exista o solutie alternativa eficienta, ceea ce expune trei recolte principale ale tarii (porumb, floarea soarelui si rapita) la pericolul de a fi grav afectate. Am amintit si de faptul ca, in ultimii cinci ani, tratamentul semintelor cu neonicotinoide a fost posibil in Romania ca urmare a masurilor de urgenta luate de Ministerul Agriculturii, iar fermierii (prin APPR) si apicultorii (Institutul de Cercetare-Dezvolatare pentru Apicultura), sprijiniti de industria de protectia plantelor (AIPROM) si de industria semintelor au conclucrat pentru dezvoltarea unui pachet de bune practici care sa permita utilizarea sigura a produselor’’, se arata in comunicatul APPR.

In final, APPR si-a exprimat speranta ca fermierii vor fi acceptati ca parteneri de dialog in perioada urmatoarelor 18 luni, cand se vor definitiva masurile de sprijin din noul PAC, pentru ca acestia trebuie ascultati si merita, pentru efortul lor de fiecare zi de a aduce produse sigure si ieftine pe masa a 500 de milioane de consumatori, sa-si consolideze un loc de cinste in societatea europeana.

Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania este o organizatie profesionala a fermierilor care are ca scop promovarea culturii de porumb prin aplicarea tehnologiilor performante de cultivare. Membrii APPR sunt fermieri direct implicati in act ivitatile asociatiei.

APPR reprezinta interesele fermierilor din Romania si face parte din Confede ratia Europeana a Productiei de Porumb . Obiectivele principale ale APPR sunt furniza rea de expertiza tehnica si a sigurare a comunicarii de ordin tehnic, economic si legislativ pentru
membrii sai, dar si pentru alte organizatii cu profil agricol din Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *