Prime Beef, o ferma model din Cluj pe bani europeni

Prime Beef, o ferma model din Cluj pe bani europeni

 

Desi este intrata recent pe piata, ferma Prime Beef Transilvania de la Sancraiu, judetul Cluj, are planuri importante de dezvoltare pentru perioada urmatoare, inclusiv pe partea de reproductie si nu doar pe zona de vita, cat si pe cea de porc.

Dincolo de traditia locului, vorbim de o afacere de familie aparuta din pasiunea lui Stefan Bogdan Petruta, medic veterinar de profesie, sustinut de unchiul sau Paul Alexandru Serban, cel care i-a acordat credit.

Pe langa spiritul antreprenorial, Alexandru Serban spune ca in luarea deciziei de a creste vite – si au ales rasa de carne Aberdeen Angus – au contat mult traditia si potentialului fantastic al zonei de care oricum erau legati prin legaturile de familie. Din pacate, in ultima vreme efectivele de animale au scazut foarte mult intr-o zona in care pe vremuri zootehnia era una din ocupatiile de baza ale oamenilor din Apuseni.

„Angus este o specie si o rasa de vite care are o mare usurinta atat in reproductie, cat si in modul in care face sporuri de greutate, fiind o rasa de vita de carne mai putin pretentioasa decat Baltata Romaneasca sau alte rase de carne. Efectivul nostru de animale optim este si putem finisa 550 de animale intr-o sarja de sase luni la finisare, scopul nostru este sa finisam 1.000-1200 de animale pe an, facem o hranire din FNC-ul nostru, in special cu derivat din porumb, vrem sa obtinem ceea ce se numeste corn beef, adica produs cu majoritate hrana porumb”, a declarat pentru FoodBiz Alexandru Serban.

Investitie de 5,8 milioane de euro
Investitia de la Sancraiu a fost realizata pornind de la un proiect pe fonduri europene in valoare de 2 milioane de euro. In final, insa, s-a ajuns la circa 5,7 milioane de euro, mai mult decat dublu decat era estimat initial.

”Este o investitie mare, cu termen de amortizare pe durata medie si lunga, trebuie sa existe pasiune si rabdare. Am avut sansa unui ajutor din partea fondurilor europene de doua milioane de euro, insa, suma totala investita pana astazi a ajuns la circa 5,7 mil. euro. Am depasit cu mult bugetul estimat initial din cauza unor factori obiectivi, in principal, tot ce a insemnat criza, razboiul, majorarile de preturi, devalorizarea euro fata de leu si, nu in ultimul rand, o seama de chestiuni neprevazute care tin de temporizarea si modul greu si dificil de a obtine autorizarile”, afirma Serban.

Ferma detine si un punct de sacrificare propriu pentru nevoile curente si despre care Serban spune ca constituie un mare avantaj legat de modul „in care reusesti sa integrezi si sa valorifici productia”.

„Noi ne dorim sa reusim sa desfacem intreaga productie pe canalele proprii, adica facand distributie directa catre jucatori din HoReCa din zona Cluj/Transilvaniei. De asemenea, targetam sa deschidem in scurt timp 2-3 magazine de prezentare proprii. Ca si target avem HoReCa local si regional si magazinul propriu prin care sa ajungem la clientul final… (…) Exista interes pentru carne in general si pentru carne de calitate, exista interes ridicat pentru produs local, consumul de carne de vita a crescut, este drept timid in ultimii ani. Lumea cauta produs sustenabil care sa aiba sustenabilitate controlata. In ultimii ani, produsul romanesc a crescut foarte mult ca si cerere”, marturiseste fermierul.

Efectivul de animale din fermele de la Sancraiu se ridica, in prezent, la 370 de vite, care sunt sacrificate cand ajung la o greutate de 550-600 kilograme.

De la reproductie, la procesare
O parte importanta a activitatii celor doi fermieri de la Sancraiu constituie si zona de reproductie. In urma cu doi ani a fost achizitionata o ferma de reproductie de Angus, scopul fiind ca in termen scurt tot ceea ce se ingrasa, finiseaza si abatorizeaza sa fie produs in exclusivitate in ferma proprie de reproductie

„Controlam astfel si calitatea genetica a animalelor pe care le finisam, riscul epizootic de boli in momentul in care faci achizitii din mai multe surse si, nu in ultimul rand, o constanta a calitatii in ceea ce inseamna acest aspect. Ca si grup mai avem si investitia in reproductia de porc, dorim sa mergem si in partea de ingrasare a porcului, iar pe termen scurt avem in plan deschiderea unui abator in proximitate in Huedin pentru abatorizare de porc si producerea de salamuri crud-uscate”, afirma Serban.

Acestea sunt planurile de dezvoltare ale Prime Beef, la acest moment. Probabil ca pe parcurs programul va mai fi ajustat cumva si vor mai aparea si alte directii de dezvoltare. Cu rabdare si pasiune reusesti, doar asa, spune Alexandru Serban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *