Prima conferinta Agrostandard – “Iarna fierbinte a agriculturii romanesti”

Prima conferinta Agrostandard – “Iarna fierbinte a agriculturii romanesti”

 

patrat-250pxAgrostandard si BB Events organizeaza evenimentul “Iarna fierbinte a agriculturii romanesti”, prima editie dintr-o serie de conferinte specializate pe sectorul agricol si domeniile conexe. Data: 10 decembrie, incepand cu ora 09.00 la hotel Howard Johnson, sala Iridium, Bucuresti.

Aceasta este prima dintr-o serie de conferinte intitulate Conferintele Agrostandard, pe care vrem sa le realizam la fiecare doua luni pe teme specifice, axate in special pe participarea fermierilor si asociatiilor de fermieri.

La eveniment vor participa si reprezentanti ai MADR si ai institutiilor subordonate.

Speakerii vor fi presedintii pricipalelor federatii de agricultori – LAPAR, Pro AGRO, ROPAC, CATAR, etc. iar in sala vor fi prezenti, pe langa companiile din sectorul agricol, peste o suta de fermieri mari, mijlocii si medii.

Ne propunem sa abordam cu maxima eficienta teme arzatoare ale agriculturii romanesti, care, dintr-un motiv sau altul, nu prea se impun in spatiul public, prin dezbateri concentrate la care sa participe activ toti participantii.

Vrem sa aducem la acest eveniment asociatiile reprezentative ale fermierilor, agricultori din intreaga tara si mai toata presa centrala(plus publicatii locale). Vor fi prezenti in sala reprezentanti ai companiilor de profil, ai camerelor de comert si industrie, ai ambasadelor, oficiali din cadrul MADR si din comisiile de agricultura din Parlamentul Romaniei.

Evenimentul va fi inregistrat integral si transmis de catre televizunile si publicatiile partenere. Parteneri media: The Money Channel, Money.ro, Money Magazine, R News, Lumea Satului, Agro TV.

Speakeri:

Panel 1: Vanzarea terenurilor agricole

Daniel Constantin – ministrul MADR(invitat, dar neconfirmat)
Achim Irimescu – secretar de stat MADR
Laurentiu Baciu, președinte LAPAR
Claudiu Franc, presedinte Alianta ROPAC
Adrian Crivii – președinte DARIAN
George Turtoi – director APDPR

Panel 2: Surse de finantare – credite, fonduri UE, fonduri de creditare

Maria Grapini, ministru pentru IMM-uri
Bogdan Buzescu – președinte CATAR
Avram Fitiu, presedinte Organizatia Profesionala “Agroecologia”
Pierro Francisci, presedinte IRAGRI
Virginia Oțel – vicepreședinte Garanti Leasing

Panel 3: Input-uri mai scumpe, profituri mai mici

Alexandru Jurconi, presedinte Federatia Nationala Pro AGRO
Daniel Ciobanu – vicepreședinte LAPAR
George Lazăr, președinte Asociația Micilor Fermieri
Marcel Cucu, membru LAPAR

Mai multe aici:

http://www.conferinteleagricole.bb-events.ro/

https://www.agrostandard.ro/

AGENDA CONFERINTA

“Iarna fierbinte a agriculturii românești”

Conferințele AGROstandard create de BigBusinessEvents

Ediția I
10 Decembrie 2013, Hotel Howard Johnson, Sala Iridium Ballroom

09.00 Înregistrarea participanților

09.30 Bun venit si Key Note Speech

Marius Șerban – Redactor-șef AGROStandard

Panel 1| Terenuri

De unde vine teama românilor – proprietari, agricultori sau fermieri – vizavi de intrarea în vigoare a Legii privind vânzarea terenurilor către străini, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2014? Mai este teren de vanzare? Cine a vrut să cumpere, a cumpărat deja? Cât teren dețin, de fapt, străinii în România, în proprietate pe persoană juridică și în arendă? Când este prea mult? Care este situația în celelalte țări membre UE? De ce Ungaria, Bulgaria cer prelungirea restricțiilor, iar România acceptă fără nicio obiecție solicitările UE.

În acest context se nasc firesc câteva întrebări: care este rolul acestei legi, încă neaprobate de Uniunea Europeană? Sunt pe deplin aplicabile toate prevederile legii? Care va fi rolul Administrației Domeniilor Statului în contextul noilor reglementări? De ce se tem fermierii de ADS?

Moderator:

Marius Șerban

Daniel Constantin (tbc) – Ministru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

Achim Irimescu – Secretar de stat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
– legea vanzarii terenurilor catre straini este aplicabila? De ce nu a fost de-acord UE cu draft-ul MADR? Legea va opri sau nu achizitia salbatica a terenurilor de catre straini?

Laurențiu Baciu – Președinte Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR)
– situatia terenurilor arabile, una nationala, nu una care tine de reglementarile comunitare
-agentia care ve gestiona vanzarea terenurilor, „o agentie de ponturi” pentru clientela politica
-prevederile legii vanzarii terenurilor catre straini, inaplicabile
-legea impune, de fapt, mai multe restrictii pentru romani decat pentru straini
-care sunt prevederile in alte tari europene

Claudiu Frânc – Președinte Alianța ROPAC
-strainii detin, de fapt, in Romania nu 1 mil. de hectare(suma vehiculata de MADR si APIA) ci mai multe milioane de hectare de teren arabil, multe fara acte notariale sau cu preemptiune la arenda.
-strainii cumpara pe persoana fizica de mult timp.
-concurenta neloiala intre romani si straini la cumpararea terenurilor arabile.
-terenurile de la granite nu ar trebui sa fie vandute strainilor, din ratiuni de securitate.
-propuneri ROPAC

Nicolae Popa – Director General Adjunct APDRP

11.00 Panel 2| Surse de finanțare

Băncile din Romania au cele mai aspre condiții de creditare din Europa, iar societățile de leasing au oferit până acum soluții puțin atractive pentru achiziția de utilaje, spații de depozitare si unitati de procesare. În acest context, agricultorii români au fost puși din nou în imposibilitatea de a-și crește afacerile și de a intra, în sfârșit, într-o situație de concurență loială cu cei din restul Europei. Exista alternative viabile de finanțare pe termen scurt și mediu? Este sau nu o urgență înființarea unui fond de creditare pentru agricultori? Este viabila finantarea fermierilor prin credite cu dobanda redusa acordata de CEC Bank?

Maria Grapini – Ministru delegat pentru IMM-uri
-CEC este o banca de stat, asa incat poate sa dea credite cu dobanda preferentiala pentru IMM-uri, inclusiv pentru cele din sectorul agricol.

Bogdan Buzescu – Președintele Confederației Asociațiilor Țărănești din România (CATAR)
-nimeni nu-i crediteaza pe micii fermieri, iar fondurile europene sunt o utopie, un non-sens pentru aceasta categorie de fermieri. Astfel, este creata o situatie de concurenta neloiala intre fermierii straini si cei romani. „Este egalitate la desfacere, dar nu si la facere”. Noi avem credite scumpe, imposibil de accesat, conditii stufoase pentru credite europene, subventii infime, fata de cele primite de fermieri in restul Europei. Toate acestea conduc la decapitalizarea fermei romanesti. La desfacere, in schimb, fermierii straini si cei romani intra in competitie pe aceeasi piata, in aceleasi conditii. De ce nu este profitabila ferma de familie in Romania, in timp ce acest tip de ferma este foarte prospera in occident.

Avram Fițiu – Președinte Organizația Profesională Agroecologia
Ferma de familie in noul PNDR 2014-2020. Cum poate fi sprijinita mica ferma de familie, cum poate fi intinerit satul romanesc(doar 10% dintre fermieri au sub 40 de ani). Ce alegeri va face Romania – biocarburant vs. alimente. Terenul arabil este scos din circuitul agricol pentru biocarburant si celule fotovoltaice.

Pierro Francisci – Președinte IRAGRI
Concurenta neloiala dintre straini si romani este generate de neimplicarea statului roman in sprijinirea fermierilor locali. Se impune crearea unui fond national de creditare pentru fermierii romani.

Achim Irimescu – Secretar de stat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

Laurențiu Baciu – Președinte LAPAR
Creditarea este imposibila pentru fermierii mici si mijlocii. Niciun fermier mic sau mediu nu a accesat pana acum fonduri europene pentru ca este imposibil pentru acestia.

Virginia Oțel – Vicepreședinte Garanti Leasing / Anca Bidian – CEO Kiwi Finance (tbc)

Dezbatere

12.00 Pauză

12.30 Panel 3|Inputuri

Prețul input-urilor a crescut semnificativ de la an la an, pe fondul majorării cotațiilor la energie, petrol și alte materii prime. În aceste condiții, mulți fermieri au preferat îngrășăminte, pesticide și ierbicide mai accesibile, dar mai puțin performante. Alții chiar au renunțat la tehnologiile moderne necesare pentru recolte intensive. In plus, va fi majorat pretul motorinei, odata cu cresterea accizei. Rezultatul: producții mai mici și mai slabe calitativ. Situația este cu atât mai dramatică cu cât fermierilor mici și medii li se oferă prețuri de achiziție semnificativ mai mici decat cotațiile cerealelor pe bursele europene, iar aceștia nu pot interveni în niciun fel. Care sunt soluțiile de iesire din acesta criza?

Moderator:

Ion Banu – Redactor-șef Lumea Satului și Agro TV Network

Alexandru Jurconi – Președinte Federația Națională Pro Agro
Preturile la motorina, materii prime, pesticide, ierbicide, cresc accelerat de la an la an. Ce pot face fermierii pentru a ramane cat de cat profitabili. Este asocierea o solutie in acest sens?

Daniel Ciobanu – Vicepreședinte LAPAR
Cum supravietuiesc fermierii cu cele mai mici subventii din europa, cu cele mai mici preturi de desfacere si cu cele mai scumpe input-uri din UE?! Care este reteta miracolului?

Gheorghe Lazăr – Președinte Asociația Micilor Fermieri
Un proiect profitabil de ferma. Ferma de capsuni si fructe de padure pe o suprafata de cel mult 5 hectare.

Marcel Cucu – Membru LAPAR
La ce renunti cand se scumpesc input-urile. Cum se poate face un compromis intre lucrarile facute cat de cat profesionist si taierea costurilor?!

Dezbatere

14.00 LUNCH

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *