Policarbonatul, o solutie pentru culturile din sere, dar si pentru zootehnie

Policarbonatul, o solutie pentru culturile din sere, dar si pentru zootehnie

 

Bogdan Rafila, directorul de vanzari al Carboplak, singurul producator de policarbonat din Romania, vorbeste intr-un interviu acordat FoodBiz, despre siguranta pe care acest produs o ofera culturilor realizate in spatii protejate, dar si despre beneficiile pentru zootehnie.

”In agricultura zona de sere este cea mai des intalnita si cea mai importanta ca utilizare. Policarbonatul se mai poate folosi si in zona fermelor pentru animale mari, precum vaci si cai. Acolo este nevoie de o ventilatie foarte buna si se fac ferestre mari, respectiv sisteme de ventilatie cu policarbonat pentru a asigura lumina naturala. Nevoia aceasta este din ce in ce mai mare pentru a economisi curentul electric, ceea ce inseamna sa aducem lumina naturala cat mai mult in spatiile inchise, fie ca sunt spatii de depozitare, hale de productie sau spatii in care se cresc animalele”, a declarat pentru FoodBiz Bogdan Rafila, Carboplak.

O alta zona din agricultura in care se foloseste policarbonatul este spatiul de procesare a reziduurilor din ferme. Un astfel de proiect in curs de finalizare este la Baicoi, unde exista o hala de 2700 de m2 acoperita integral cu policarbonat. Aici va fi procesat deseul de la o ferma de pasari din zona, acesta urmand sa fie vandut ca fertilizator.

Policarbonatul este un produs rezistent si durabil, cu o garantie de 10 ani sau mai mare in functie de conditii si tipul de produs, sustine reprezentantul Carboplak.

”Rezista foarte bine la intemperii si aici intervine nevoia de a avea culturile protejate, respectiv culturile de legume, care sunt greu de intretinut in aer liber, din cauza schimbarilor climatice sau a daunatorilor (…) Policarbonatul ofera siguranta culturilor din sere, le protejeaza de temperaturile ridicate sau scazute, mai ales gerurile tarzii, care afecteaza culturile de primavara. Vara, caldurile excesive si soarele excesiv reprezinta un factor problematic”, a declarat Bogdan Rafila, Carboplak.

 El are si cateva recomandari pentru legumicultori.

”Pentru serele hobby, recomandam  placi de 4 – 6  milimetru cu 2 pereti, o camera, iar pentru zona industriala si sere medii si mari recomandam placi de 16 mm cu 3 pereti, 2 camere, unde transmisia de lumina este de 74%”, a mai spus Rafila.

Cine este Carboplak

Carboplak a inceput productia in 2008. In 2016, compania a fost achizitionata de grupul australian Hromatka Group Management, prezent in 23 de tari europene.

In 2021, a fost inaugurat un sediu nou la Stefanestii de Jos, Ilfov.

“Din 2021, dispunem de o fabrica noua in Stefanestii de Jos, unde avem spatii foarte mari in care ne putem desfasura activitatea, cu posibilitati de extindere. Aici este depozitata si materia prima. Este un spatiu foarte mare, iar in viitor intentionam sa dublam aceasta capacitate de depozitare. Ce s-a construit in 2021 este doar prima etapa a acestui proiect. Speram ca in doi ani sa avem finalizata si dublarea acestei capacitati de depozitare”, a precizat Rafila.

Compania este prezenta la nivel national pe segmentul materialelor de constructii prin retele nationale de vanzatori, magazine DIY, dar si la export in cele 23 de tari in care este prezent grupul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *