In Romania, efectivele de porci sunt in scadere dramatica, in mare parte si din cauza contextului dificil din ultimii ani. La momentul actual, in tara noastra exista 357 de ferme autorizate, care produc 4,3 milioane de carcase (porci grasi adusi in fata cutitului si carcasa clasificata data la consum). Dintre acestea, peste 120 de unitati se afla intr-o situatie extraordinar de grea, potrivit datelor facute publice de catre ministrul Agriculturii Petre Daea, iar programul “Carne de Porc” are ca scop tocmai ajutorarea lor, astfel incat crescatorii sa fie adusi pe linia de plutire.
Mai precis, pe de o parte se urmareste cresterea efectivelor, iar pe de alta, se asigura o piata de desfacere pentru producatorii de porumb. In loc ca marfa lor sa plece la export, mai bine sa asigure hrana porcilor din complexele autohtone.
“Pai, este posibil ca astazi in Romania sa ai doi porci la hectarul de porumb?! Si atunci nu mai pleaca porumbul in exterior, se consuma aici. Cresc efectivele de animale, creste cantitatea de carne, piata este asigurata din produse proprii, porumbul este consumat”, a declarat Petre Daea la Antena3.
Potrivit INS, in Romania, valoarea productiei agricole a fost in 2015 de 78,4 miliarde lei (18 miliarde euro), in creştere cu 24,5% comparativ cu 2012. Productia vegetala a reprezentat 68,6% din total, de la 62,5% in 2012, in timp ce ponderea productiei animale s-a redus de la 36,7%, in 2012, la 30,4% (23,8 miliarde lei).