(P) Bani in plus pentru ferme din instalatiile de biogaz. Avantajele utilizarii biogazului in regiunile agricole

(P) Bani in plus pentru ferme din instalatiile de biogaz. Avantajele utilizarii biogazului in regiunile agricole

 

b-teamFermierii din agricultura, si, in special, cei care activeaza in sectorul zootehnic, isi pot rotunji veniturile si isi pot satisface nevoia de energie apeland la o solutie simpla – o instalatie de biogaz care sa functioneze pe langa ferma cu dejectiile provenite de la animale. In acest fel, poate fi asigurata independenta energetica a fermei, pot fi asigurate fonduri suplimentare din vanzarea excedentului de energie, pe de o parte, si pot fi evitate amenzile pentru deversarea dejectiilor pe camp, pe de alta parte. O instalatie de biogaz este binevenita pentru toti fermierii, care se confunta cu decapitalizarea sectorului zootehnic, dar mai ales, pentru aceia ale caror ferme se afla in locuri izolate sau greu accesibile. Inca neconstientizate pe deplin, avantajele instalatiilor de biogaz incep sa fie resimtite si de catre fermierii romani.

In multe tari europene, utilizarea biogazului este privita ca o sursa eficienta de producere a energiei si o resursa vitala pentru dezvoltarea agriculturii, dezvoltarea eonomica si protectia mediului inconjurator. Sustinerea unui sector aflat la intersectia intre domeniul energetic, al agriculturii si deseurilor se poate constitui intr-o oportunitate de surse de venit si pentru agricultorii romani.

instalatie_biogazBiogazul este produs prin fermentarea anaeroba a substantelor organice continute in materia prima, in mediu umed si lipsa de oxigen. Componentul de baza al biogazului este metanul, bogat in energie, ce poate fi convertit prin unitatile de cogenerare (CHP) in energie electrica si termica. Astfel, prin cogenerarea pe baza de biogaz se produce atat energie electrica, cat si energie termica, din reziduuri agricole si zootehnice, sau din fractia organica prezenta in deseurile urbane.

Materia prima de baza ce poate fi utilizata in instaliile de biogaz poate fi atat de origine animala, cat si vegetala:

– Excremente animale (gunoi de grajd si dejectii lichide – de porcine, bovine, cai, oi, pasari)

– Resurse vegetale (desuri agricole): coceni si tuleie de porumb, paie de grau, orz, ovaz, secara, rapita, iarba verde sau uscata, lucerna, trestie de zahar, seminte diferite, etc)

– Deseuri organice de la industriile agro-alimentare

– Fractia organica a deseurilor solide urbane (deseuri municipale si industriale)

– Namolurile de la statiile de epurare a apelor

Cogenerarea de energie electrica si termica pe baza de biogaz ofera avantaje importante, atat din punct de vedere economic-financiar, cat si al impactului pozitiv asupra mediului. Unul din cele mai importante aspecte ale utilizatii biogazului este faptul ca fermierul/ agricultorul isi poate produce singur materia prima (colectarea deseurilor provenite in urma recoltarii produselor agricole sau a dejectiilor animale) necesara cogenerarii pe biogaz.

Reziduurile de productie ale biogazului (digestatul) poate inlocui utilizarea ingrasamantului comun, fiind un fertilizant cu o eficienta mult mai mare decat gunoiul de graj brut.

Pe langa aceste avantaje, instalatiile de biogaz rezolva o alta problema esentiala a fermierilor romani, si anume depozitarea deseurilor provenite din cresterea animalelor sau pasarilor, normele europene in vigoare prevazand neutralizarea dejectiilor pentru protejarea mediului. De altfel, acest lucru este considerat ca fiind una din cele mai bune practici agricole la nivel european pentru gestionarea gunoiului de grajd.

Productia de energie, si prin urmare si productia de energie termica ale unei instalatii de biogaz sunt influentate de diversi factori care depind atat de materia prima utilizata cat si de optiunile de utilizare a energiei (electrica sau termica) de la unitatile de cogenerare.

Atunci cand se decide proiectarea solutiei de cogenerare este important a se lua in calcul:

– Disponibilitatea materiei prime necesare producţiei biogazului, cantitatile disponibile si stocarea pe perioade stabilite, fluxurile, modalitati de depozitare

– Dimensionarea instalatiei de biogaz, instalare, amplasare

– Evaluarea costurilor si asigurarea celei mai mari rate de profitabilitate

In acest sens B-Team Energy and Environment ofera consultanta fermierilor romani, in scopul livrarii celor mai bune solutii, care sa asigure o rata de rentabilitate crescuta. B-Team Energy and Environment dezvolta, impreuna cu partenerii, proiecte energetice „la cheie”, pornind de la studiile de fezabilitate, pana la finantarea proiectelor sau instalarea unitatilor de biogaz.

Mai mult de atat B-Team Energy and Environment livreaza echipamentele dedicate si asigura personalul specializat pentru orice operatiune a proiectului.

„Obiectivul nostru este de a promova si de a sustine productia de biogaz din surse agricole in Romania. Ne dorim sa facem cat mai cunoscute beneficiile biogazului, si a potentialului pe care il poate avea in dezvoltarea sectorului agricol. Ne adresam intregului sector al producatorilor de cereale si zootehnic, si ne dorim, in baza experientei pe care o detinem, sa contribuim activ la cresterea veniturilor fermierilor”, a declarat domnul Gabriel Istoc, directorul general a B-Team Energy and Environment.

Indiferent de marimea sau tipul fermei detinute, B-Team Energy and Environment va sta la dispozitie pentru o analiza completa a solutiilor posibile pentru dezvoltarea unui proiect de investitii viabil.

Astfel, pe termen lung, biogazul si biocombustibili, pot conduce la o independenta crescuta fata de sursele de energie fosile, putand deveni un instrument important in dezvoltarea agricola (prin rentabilitate economica crescuta si diversificarea veniturilor agricole pentru fermieri).

Site oficial B-Team Energy and Environment http://www.bteam-energy.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *