Ovidiu Hatcu, ACA Arad: Peste 30% din albinele din Romania mor din cauza poluarii chimice

Ovidiu Hatcu, ACA Arad: Peste 30% din albinele din Romania mor din cauza poluarii chimice

 

albineVicepresedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine (ACA) Arad, Ovidiu Hatcu, vorbeste de o mortalitate foarte mare, de peste 30% a populatiei de albine din Romania, din cauza poluarii chimice, cu referire directa la substantele folosite in agricultura intensiva. „Problema majora care se mentine este poluarea chimica, cea care ucide cel putin o treime din populatia de albine in fiecare an”, a declarat vicepresedintele ACA Arad pentru Agerpres.

O solutie ar fi folosirea de substante ecologice, insa din cauza costurilor mari fermierii nu pot recurge la acestea.

“Populatia de albine lucratoare este redusa an de an de mai multi factori, cei mai importanti fiind conditiile meteo extreme si folosirea pesticidelor. In ultimii ani, culturile sunt tratate chimic incepand cu samanta, iar apoi aerian cu substante foarte daunatoare albinelor. Romania, Bulgaria si Ungaria sunt, in continuare, singurele tari UE care au derogare pentru folosirea substantelor din grupa neonicotinoidelor. Raspunsul primit de noi de la oficialii UE a fost acela ca Romania a solicitat aceasta derogare, insa sigur nu au facut-o apicultorii, ci este vorba de agricultori. Noi insistam ca ar trebuie permisa doar folosirea substantelor ecologice, chiar daca sunt mai scumpe”, a afirmat Ovidiu Hatcu.

Citeste si Romanii nu se omoara dupa miere. Consuma in fiecare zi doar trei grame

2018 a fost un an bun pentru apicultori datorita vremii favorabile, productia medie de miere fiind de circa 10 kg pe familie de albine (stup), dubla fata de ultimii cinci ani (2016 a fost cel mai slab an din ultimii 50!).

Pentru a fi profitabili, apicultorii spun ca ar fi trebui sa obtina undeva la 30 kg de miere pe an la fiecare familie de albine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *