Romanii nu se omoara dupa miere. Consuma in fiecare zi doar trei grame

Romanii nu se omoara dupa miere. Consuma in fiecare zi doar trei grame

 

botonoiuRomanii consuma in fiecare zi 70 de grame de zahar si doar trei grame de miere, a declarat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu, la Targul National al Mierii. El a anuntat masuri de sustinere din punct de vedere legislativ a producatorilor locali, astfel incat acestia sa poata sa treaca peste un an 2017 mai putin bun, iar dupa cate se pare nici 2018 nu se anunta prea promitator. “Am inteles ca anul apicol 2017 nu a fost unul bun si sunt voci care sustin ca nici in anul acesta nu o sa avem parte de momente mai bune, motiv pentru care trebuie sa venim in fata dumneavoastra sa gasim cele mai bune exprimari si formule astfel incat legislativ sa va satisfaca. As vrea sa readuc in memoria dumneavoastra un lucru important: consumam in fiecare zi 70 de grame de zahar si doar trei grame de miere si cred ca aceasta balanta nu ne onoreaza sub nicio forma, nici din punct de vedere al sanatatii, nici din punct de vedere al productiei si al exporturilor. In schimb, din punct de vedere al producatorilor, si aici vina ne apartine si noua in egala masura, de fiecare data ati constatat ca se spune fara sare, zahar si grasimi, dar nu se spune si alternativa. Eu cred cu tarie ca alternativa la zahar este mierea. Trebuie sa vedem cum sa facem sa explicam tuturor ca mierea are mai multe avantaje decat dezavantaje”, a spus Botanoiu.

El a vorbit si despre Legea privind distributia mierii in scoli care a trecut de Senat, iar prin implementarea acestui program s-ar putea valorifica pe piata interna pana la 3.000 de tone de miere. Fiecare copil ar urma sa beneficieze de un borcan cu miere de 350 de grame, lunar, pe timpul scolii. In total, este vorba de 1,4 milioane de copii.

CITESTE SI EXCLUSIV: STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”

Cat despre Programul National Apicol (PNA), Botanoiu a spus ca trebuie modificat, cu obsrvatia ca “vocea producatorilor trebuie sa conteze si in legislatie”.

“Trebuie sa ne mai uitam la Programul National Apicol. Multe voci au spus ca nu e bine, ca trebuie sa il modificam, trebuie sa gasim alte formule de exprimare in legislativ. Noi suntem de acord ca vocea producatorilor trebuie sa conteze si in legislatie. Cele 32 de milioane de lei trebuie sa ajunga la cei care fac aceasta activitate. Ma uitam pe 2017 si propunerile sunt undeva la 4.800 de beneficiari, pentru un numar de circa 480.000 de familii de albine. Eu cred ca nu este suficient, trebuie sa gasim resurse financiare sa restartam acest sector. Va spuneam data trecuta ca apicultorul este intelectualul sectorului agricol, trebuie sa-l mentinem si sa il sustinem, dar si sa ducem mai departe aceasta traditie”, a mai afirmat Botanoiu.

Vezi si EXCLUSIV: Studiul „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza extensiva a pietei terenurilor

Romania produce, in medie, 20.000 de tone de miere anual, clasandu-se pe locul patru in Europa, iar efectivele au atins, in anul 2015, un varf de 1,47 milioane de familii de albine.

miereLa nivel national, sunt inregistrati in jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre acestia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *