Oltenii nu se inghesuie la programul de sustinere a productiei de usturoi. O singura inscriere, la acest moment!

Oltenii nu se inghesuie la programul de sustinere a productiei de usturoi. O singura inscriere, la acest moment!

 

USTUROI_1000 EURODaca programul Tomata are tot mai multi beneficiari de la an la an, Oltul fiind fruntas (cu peste 5.100 de inscrieri in acest an), cand vine vorba de programul de sustinere a culturii de usturoi, lucrurile sunt ceva mai complicate, dupa semnalele din piata. Asa cum era de asteptat, cea mai mare problema pentru eventualii doritori sa acceseze programul este lipsa samantei romanesti, ca sa nu mai vorbim de costurile mari pe care le presupune achizitia ei sau cele de infiintare aculturii.

Ei bine, cu aproape o luna si doua saptamani inainte de termenul limita (15 mai) pana la care se fac inscrierile in program, numarul legumicultorilor inscrisi este foarte mic, daca nu chiar zero in unele judete. In Dolj, de exemplu, cu cateva zile in urma nu exista nicio inscriere, iar in Olt a mai ramas decat un singur solicitant, dupa ce alti doi s-au retras pentru ca nu au gasit samanta romaneasca.

Este vorba de producatorii din cooperativele Vadastrita si Urzica, care ar fi trebuit sa producă usturoi pentru Kaufland, insa s-au retras din proiect, deoarece nu au avut de unde sa-si procure semintele de usturoi cu documente care sa ateste provenienta.

„Costurile mari cu infiintarea culturii si intretinerea ei ii fac pe fermieri sa nu acceseze acest program. In Olt s-au inscris 3 fermieri, din care 2 s-au retras, pentru ca n-au gasit samanta decat la preturi foarte mari…Este o problema nationala samanta de usturoi. Noi am transmis prin intermediul Directiilor Agricole Judetene dorinta noastra de a achizitiona, sa ni se spuna daca sunt fermieri care au cantitati disponibile, insa, deocamdada, nimeni nu ne-a dat feed-back ca am putea gasi cantitati de usturoi in piata”, a declarat Ion Anuta, director adjunct DAJ Olt pentru
OltTv.

Citeste si EXCLUSIV: STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”

Subventia acordata celor care doresc acceseze „Programul de sustinere a productiei de usturoi” este de 1.000 euro. Ajutorul de minimis este acordat pentru fiecare hectar de usturoi plantat, daca fermierii fac dovada comercializarii a minimum 5.000 de kilograme din productia obtinuta. Legumicultorii interesati trebuie sa cultive minimum 3.000 de metri patrati, plata acordandu-se proportional cu suprafata cultivata.

Citeste si Legumicultura la inceput de 2019: 7.500 ha de spatii protejate, din care doar 200 ha de sera

Situatia este cu atat mai ingrijoratoare cu cat Oltul, cel putin, se afla in top cinci judete din punct de vedere al productiei (2.706 tone, in 2017, potrivit INS) la nivel de tara.

Judetele cu cele mai mari suprafete cultivate sunt Suceava, Arad, Botosani si Teleorman, unde productiile trec de 3.000 de tone. La polul opus se afla judete precum Braila, Brasov sau Hargita cu productii de 20-30 de tone, in 2017.

Romania este dependenta de importurile de usturoi, in conditiile in care productia interna este foarte mica, adica abia se ridica la 55.673 tone (medie la hectar de 5.582 kg), in 2017, ceea ce inseamna mai putin de 10.000 ha, potrivit datelor INS.

Citeste si Precizari AFIR fata de Radierea din Registrul Comertului a PFA-urilor si II-urilor care au mai mult de 5, respectiv 10 coduri CAEN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *