Legumicultura la inceput de 2019: 7.500 ha de spatii protejate, din care doar 200 ha de sera

Legumicultura la inceput de 2019: 7.500 ha de spatii protejate, din care doar 200 ha de sera

 

seraPentru ca este inceput de an, iar legumicultorii muncesc deja in solarii, ba chiar unii au iesit pe piata cu salata, vrem sa facem o scurta analiza a sectorului la acest moment. Dupa cum bine se stie, Romania este dependenta de importurile de legume in extrasezon, in principal, insa volume mari de legume intra in tara si in cursul verii, in special prin intermediul marilor retele comerciale. Va mai amintiti cazul rosiilor aduse din Polonia, in 2018….

Citeste si Are master in economie, dar este portar si cultiva legume. Este mult mai rentabil…

Si nici nu este de mirare, in conditiile in care in Romania exista undeva la 7.000 – 7.500 ha de spatii protejate (sere si solarii), din care 3.000 ha reprezinta suprafete comerciale si 4.000 ha care satisfac nevoile proprii.

Daca punem la socoteala si suprafetele cultivate in camp, ajungem undeva la 225.000 ha, respectiv o productie de 3,5 milioane de tone, insuficienta pentru a acoperi necesarul intern.

Citeste si Exploatatiile agricole devin tot mai mari in Romania. 840 de ferme au peste 1.000 hectare

Revenind la solarii, Romania nu face nici pe departe fata cererii de pe piata interna cu cele 7.500 ha de spatii protejate. Programul Tomata a impulsionat oarecum productia interna, dar suntem inca departe de potential….

Specialistii se intreaba chiar daca este cazul sa insistam in a produce in extrasezon, dat fiind conditiile de clima de la noi, costurile cu incalzirea fiind destul de ridicate.

„Nu sunt convins ca a stimula productia de tomate in extrasezon ar fi un lucru nemaipomenit in Romania”, declara recent profesorul Victor Lacatus.

Semne de intrebare sexista si cu privire la cat de performante sunt unele solarii.

Dupa cum zicea tot profesorul Lacatus, sa nu ne miram daca undeva la 3.000 ha din cele peste 7.000 ha de spatii protejate „sunt solarii prapadite, total depasite, care nu au nicio inaltime, iar volumul din interior este mult prea mic fata de conditiile de mediu”.

Vezi si STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”

Sa speram ca vremea va tine cu legumicultorii, subventiile vor veni la timp si ca la inceputul lunii mai se vor coace primele rosii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *