Pretul terenurilor agricole variaza semnificativ in Europa de la o regiune la alta. Daca in Olanda hectarul de pamant se vinde cu 55.200 euro, fata de 18.000 euro/ha in urma cu cinci ani (in piata se vorbeste chiar si de 100.000 euro/ha), pretul ajunge la 20.000 euro/ha in Italia sau Danemarca, in timp ce in Franta media este de 6.000 euro/ha. Potrivit unei analize realizate de ziaristi francezi, diferentele mari de preturi sunt determinate de nivelul diferit al veniturilor, taxele si impozitele locale, dar si de politicile nationale de sustinere a investitorilor. In ceea ce priveste Olanda, majorarea semnificativa a preturilor se datoreaza si faptului ca sfarsitul cotelor la lapte a provocat un adevarat boom pe piata. De remarcat faptul ca multe exploatatii au profitat de acest moment pentru a-si mari suprafetele.
In acelasi timp, in Marea Britanie, Germania, Danemarca si Italia pretul mediu pentru achizitia unui hectar de teren se ridica la circa 20.000 euro. In ciuda incertitudinilor politice privind Brexitul, in Marea Britanie au fost tranzactionate 72.000 hectare anul trecut, potrivit cabinetului britanic Savills, cu expertiza in valori imobiliare, fiind consemnata o scadere a preturilor de 3%.
In schimb, in Germania, tendinta a fost de crestere, in special in partea de est Germaniei, fiind consemnat un avans de 8% in 2015, situatie determinata in mare parte si de politica de sustinere a culturilor energetice. Si aici se remarca tendinta de marire a fermelor. De remarcat faptul ca in tari precum Danemarca sau Italia preturile au tendinta de scadere. In Italia situatia se explica prin conjunctura dificila pentru exploatatii, alaturi de accesul dificil la credite.
In ceea ce ce ne priveste, preturile pleaca de la cateva mii de euro (3.000 euro) si urca pana la 12.000 euro/ha in Arad, de exemplu. Mai multe informatii despre piata romaneasca puteti afla din Studiul „Top 600+Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza de acest fel realizata vreodata in Romania.
Citeste si Giurgiu, paradisul „investitorilor” libanezi in agricultura
Studiul Top 600+ Exploatatii Agricole din România include peste 600 companii care exploateaza suprafete de peste 1.000 ha si care impreuna lucreaza circa 1.9 milioane hectare, ceea ce inseamna 20% din suprafata arabila (9,3 mil.ha) a tarii. Pentru mai multe informatii: EXCLUSIV: Studiul „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza extensiva a pietei terenuriloraici.