Nicusor Serban, un cunoscut fermier din Ialomita, se asteapta la productii agricole bune in acest an, pentru ca dupa cum arata culturile la acest moment premisele sunt favorabile. Exista rezerva de apa in sol, preturile la cereale au crescut, dar pe de alta parte, insa, inputurile s-au scumpit semnificativ, cam asa s-ar caracteriza in cateva cuvinte campania agricola din acest an de care se leaga sperantele fermierilor, dupa un an 2020 dezastruos pentru multi dintre ei. “Campul arata foarte bine, incomparabil mai bine. Important este nu atat cat arata, cat ce are jos, rezerva de apa. Premisele sunt favorabile, dar mai avem pana la 15 iulie cand tragem linie, sunt sperante mai mari decat anul trecut, este adevarat”, a declarat pentru FoodBiz Nicusor Serban.
Pentru acest an, planul de culturi include rapita, grau, porumb, lucerna. Deocamdata, se intrevad productii bune, dar pana nu se ajunge la recoltat, nu poti sa fii sigur de nimic. Fermierul se asteapta totusi ca rapita, de exemplu, sa aiba productie buna si sa obtina venituri frumoase de pe urma ei. Dar cum este o cultura dificila, spera sa nu aiba parte si de ceva evenimente neprevazute.
“Rapita este foarte buna la acest moment, dar stiti cum este la aceasta cultura, mai sunt pasi, fenofaze de trecut pana la recoltat. Pretul va fi mare, pentru ca suprafetele semanate in toamna sunt mai mici. Am cultivat si anul trecut rapita. Pretul a fost bunisor, dar nu corespunzator cu productia mica din cauza secetei. Am avut sole unde s-a calamitat tot si unele unde am facut 30% din cat ar fi trebuit”, a precizat Nicusor Serban.
Preturi in crestere
Dupa recolta mica de anul trecut, preturile pe piata au crescut semnificativ. La acest moment, pretul la cereale a trecut de 1 leu/kg, in conditiile in care stocurile sunt destul de putine. Pe de alta parte, s-au marit semnificativ si costurile legate de inputuri si vorbim de scumpiri de pana la 50%, in conditiile in care cererea venita din partea fermierilor a crescut dupa ploile din primavara.
“S-au scumpit ingrasamintele, undeva la 40-50%. Cerealele sunt mai scumpe pentru ca nu mai sunt, dar ingrasaminte sunt suficiente. In toamna, s-au folosit ingrasaminte putine, pentru ca fermierii n-au avut curaj sa cheltuie foarte mult pe ingrasaminte, acum au venit ploile acestea si avand o speranta mai mare de productie, a crescut si cererea. Nimeni nu risca, anul acesta, sa nu dea ingrasaminte. Anul trecut, n-am facut productie, deoarece n-am avut apa, iar anul acesta sa nu facem productie cand avem apa, pentru ca nu avem ingrasaminte, nu se poate”, a declarat Nicusor Serban.
Nicusor Serban, care lucreaza pe cont propriu in agricultura din 1994, exploateaza aproximativ 3.000 ha de teren agricol si detine o ferma cu 850 de vaci de lapte, cu o productie de 35 tone de lapte pe zi. In 2014, a inceput investitia in fabrica de lapte – Laptaria cu Caimac, primele produse pe piata fiind livrate in 2019 in retelele de supermarketuri. In prezent, fabrica proceseaza undeva la 65% din productia de lapte produsa in ferma (25 de tone), urmand ca intr-o perioada de circa un an sa se ajunga ca intreaga productie de lapte sa fie procesata aici.