Ministrul Agriculturii, ingrijorat de falsurile cu produse lactate

Ministrul Agriculturii, ingrijorat de falsurile cu produse lactate

 

bilantdaeaCeea ce se intampla pe piata laptelui in ultima perioada, a atras atentia ministrului Agriculturii Petre Daea, care se declara nedumerit de faptul ca desi productia interna nu poate sa asigure necesarul pentru prelucrare, producatorii au probleme la vanzarea laptelui, preturile primite fiind foarte mici. Asa ca ministrul a dispus doua controale tematice pentru a vedea ce se intampla in piata ca sa poata sa ia masurile cele mai potrivite pentru a remedia situatie.

Dupa cum era de asteptat, au fost gasite destule nereguli, falsurile fiind la ordinea zilei in sector. Urmarea: Ministerul Agriculturii vrea acum sa legifereze printr-o Lege a Laptelui modul in care consumatorii sunt informati corect in privinta conformitatii produselor alimentare ce au in compozitie produse lactate.

Nu de alta, dar controalele de anul trecut au scos la iveala ca 74% din agentii economici controlati din zona patiseriilor, cofetariilor si restaurantelor utilizau grasimi hidrogenate in locul produselor lactate, fara sa informeze consumatorii. O situatie recunoscuta si de presedintele ANPC, Marius Parvu, care sustine ca procentul ridicat gasit la controlul tematic pe lapte si produse din lapte nu este singular, iar rata agentilor economici care incalca legea depaseste 50%.

“Anul trecut, ne-am pus urmatoarea intrebare: Cum se explica ca producatorii de lapte din Romania intampina dificultati in valorificarea acestui produs prin faptul ca se da un pret mic, desi atunci cand piata nu este asigurata ar trebui sa raspunda pozitiv pe cerere si oferta? Motiv pentru care am socotit necesar ca impreuna cu ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor n.r), ANSVSA (Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor n.r) si ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala n.r) sa ne asezam la masa construirii unui program de a verifica ce se intampla in piata, de a constata pentru a lua masurile necesare. Am facut un control tematic anul trecut pentru a vedea ce se intampla in piata si am constatat lucruri necorespunzatoare. (…) Am luat decizia de a face o lege (Legea laptelui n.r.) pentru a defini exact lucrurile si a urmari cu atentie acest produs in asa fel incat falsurile sa fie scoase din preocuparea unora care doresc printr-un castig rapid sa tulbure piata si sa puna la indoiala produsele pe care le fac romanii”, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, in conferinta de bilant pentru anul 2018.

Controalele s-au realizat in perioada 7 iunie – 8 august 2018 in Bucuresti si in alte cinci municipii de judet, respectiv Iasi, Cluj, Timisoara, Brasov si Constanta in 241 de unitati (patiserii, cofetarii, hipermarketuri cu patiserii proprii, pizzerii, restaurante/catering, fast food-uri, unitati fornetti si depozite de produse alimentare).

Citeste si Romania a devenit cel mai mare exportator mondial de ovine si caprine. Preturile, insa, lasa de dorit

Din cele 241 unitati verificate, 165 de unitati, adica (74%) au utilizat grasimi hidrogenate si informat eronat consumatorii, care credeau ca iau alimente ce contin produse din lapte.

“Ca si nereguli principale s-a constatat prepararea si comercializarea produselor de patiserie, cofetarie utilizand in procesul de fabricatie specialitati pe baza de grasimi hidrogenate fiind prezentate catre consumatori ca avand branza proaspata, telemea de vaca, cascaval, unt si lapte. S-a constatat dezinformarea consumatorului privind compozitia acestor produse alimentare, informandu-se eronat ca sunt utilizate produse din lapte, acestea fiind de fapt absente din compozitie”, a afirmat Ionel Bunea, consilier Directia Generala Controale, Antifrauda si Inspectii din MADR.

Controale diferite, aceleasi rezultate

89,1% din cele 101 patiserii verificate utilizau specilitati de grasimi hidrogenate. De asemenea, din 28 de cofetarii verificate, 20 utilizau grasimi vegetale hidrogenate, respectiv 71,42%, si informau eronat consumatorul. Actiunile de control au fost reluate dupa trei luni, in perioada 15 noiembrie – 10 decembrie, fiind verificate 30 de unitati. De data aceasta, 24 de unitati, adica 80%, utilizau in continuare grasimi hidrogenate si informau eronat consumatorii, si numai 6 unitati foloseau produse din lapte si informau corect consumatorii.

Citeste si Avansul de 70% din subventie, cam tot ce s-a putut face pentru “eroii” din agricultura, afectati de seceta

Ministerul Agriculturii a lansat pe 18 decembrie in dezbatere publica proiectul Legii laptelui si a produselor lactate, prin care vrea sa reglementeze mai multe aspecte de pe aceasta piata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *