Avansul de 70% din subventie, cam tot ce s-a putut face pentru “eroii” din agricultura, afectati de seceta

Avansul de 70% din subventie, cam tot ce s-a putut face pentru “eroii” din agricultura, afectati de seceta

 

daeaMinistrul Agriculturii Petre Daea are un mesaj clar pentru fermierii care inca mai spera ca vor primi despagubiri pentru culturile afectate de seceta in 2018: a cerut la Bruxelles ca avansul din subventie, ale carei plati au inceput in octombrie 2018, sa fie majorat la 70%, fata de 50%, cat era in mod normal, pentru a-i ajuta sa infiinteze culturile agricole in toamna.Cam atat s-a putut face la acel moment si probabil nici ca se va mai intampla ceva….Parca si in 2017 a fost acelasi avans si tot in urma unor interventii, nu ?!

Un subiect tabu pentru oficialii de la agricultura, care nu recunosc ca ar fi putut face mai mult pentru agricultorii romani, “eroi”, cum ii numeste ministrul Petre Daea, pentru ca au reusit in condiitii vitrege sa “puna in sol o suprafata de circa 2 mil. ha de grau” in toamna. Ca nu prea a rasarit, aceasta este o alta poveste…

“Noi am socotit necesar sa transmitem, din momentul in care au aparut acele secvente de seceta pronuntata, atat atmosferica, cat si pedologica, ingrijorarea noastra si a fermierilor romani la CE, pentru a putea intelege ca este nevoie printr-o decizie a Comisiei de a acorda 70% suma ca avans din subventie, stiti foarte bine ca acest avans se da 50%, iar in cazuri deosebite 70%. Aceasta solicitare a Romaniei a fost aprobata, alaturi de cele ale altor tari care au avut o situatie apropiata de a noastra, avansul de 70% fiind un sprijin important pt fermieri. S-a dovedit, mai ales, in toamna cand n-am putut pregati cum se cuvine solul”, a declarat ministrul Agriculturii Petre Daea.

Citeste si Cristian Lungu despre relatia cu bancile: „Imi cer cate un document, in fiecare saptamana….Mai nou, nici nu mai raspund la telefon”

Agriculturii romani au semanat in toamna circa 2 mil. ha de grau, insa putine sunt ‘’zonele verzi” la acest moment, dupa cum recunoaste chiar ministrul Agriculturii. Probabil ca in 2019 nu vom mai avea o productie record sau cel putin asa ar fi normal.

“Seceta pedologica a impietat executarea lucrarilor in camp, ingreunand activitatea fermierilor, punand intr-o situatie dificila agricultorul care a trebuit pentru a pune samanta in sol sa faca mai multe treceri successive, practic, sa cheltuiasca mai mult. Era imperios necesar sa venim cu o subventie suplimentara in acea perioada de timp ca sa putem sa usuram munca acestor oameni, eroi, si spun eroi pentru ca au reusit sa puna in sol o suprafata de aproximativ 2 mil. ha de grau….Este un an greu, vedeti ca afara ca sunt putine zone verzi. Sunt zone unde rasirirea n-a aparut, desi incoltitul bobului s-a produs”, a afirmat Petre Daea in conferinta de joi.

Citeste si Fermier Ialomita: Am lasat si rapita si graul la voia Domnului…N-am intors nimic, pentru ca mi-am dat seama ca era tot degeaba…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *