Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, vrea un mecanism de asigurare la seceta pentru cele 6,7 milioane de hectare cu culturi de toamna si primavera. In program ar putea sa intre Autoritatea pentru Supraveghere Financiara (ASF) si firmele de asigurari cu care se poarta discutii pentru punerea la punct a ultimelor detalii.
“Suntem in discutii cu ASF, pentru ca vrem sa facem un proiect prin care sa activez un mecanism, astfel incat sa asiguram culturile de toamna si primavara. Practic, statul sa asigure aceste culturi la seceta. Daca activez acest mecanism, 45 de milioane de euro ar veni din procentul de 3% din subventiile APIA, care este oprit de la fermieri, iar vreo 17 milioane de euro putem sa-i accesam de la Comisia Europeana. Diferenta ar trebui pusa din bugetul de stat, astfel incat sa asiguram cele 6,7 milioane de hectare de culturi de primavara si de toamna. Atunci cand sunt suprafete comasate mai mari sunt interesate si firmele de asigurari, in timp ce, la suprafete mici, nu sunt”, a declarat, pentru AGERPRES, Florin Barbu.
Ministrul ar vrea ca mecanismul sa intre in vigoare inca din luna august, pentru a fi asigurate la seceta culturile din acest an, dar si pe intreg anul 2025.
“As vrea sa terminam discutiile cu ASF-ul, in asa fel incat in luna august sa avem acest mecanism si sa asigur culturile si tot anul 2025, dar inca trebuie sa vedem cu firmele de asigurari procentul care poate fi despagubit. Eu le-am cerut intre 3.000 si 3.500 lei pe hectar in caz de seceta si atunci nu ar mai fi probleme si presiune pe buget. Poti sa pui 50 de milioane de euro in fiecare an de la bugetul statului, dar nu mai sunt presiuni asa mari. Acum dam 500 – 600 de milioane de euro, ceea ce inseamna asigurarea pe 10 ani. Este un mecanism pe care l-am gandit si cred ca este foarte ok”, a subliniat Barbu.
A fost realizata deja o prima analiza cu reprezentantii ASF si cu cei ai firmelor de asigurari, dar mai sunt de pus la punct niste detalii.
“Suma, cred, va fi licitata de Ministerul Agriculturii si vor fi asigurate culturile care sunt declarate in APIA, prin IACS (Sistemul Integrat de Administrare si Control n.r.). Deci, se opreste si acel procent de 3% din subventiile APIA si cu mecanismul de la Comisia Europeana de 17 milioane de euro, cam asta ar fi pe seceta”, a adaugat el.
Fermierii vor putea primi despagubiri intre 200 si 250 de euro pe hectar pentru culturile distruse de seceta in acest an, suprafata calamitata pana in prezent fiind de aproape doua milioane de hectare la porumb si floarea-soarelui si de 100.000 de hectare la grau si rapita, a mai spus Barbu.
Fondurile totale estimate pentru plata despagubirilor pe seceta se ridica la 600 de milioane de euro.