MADR: Romania respecta regulile privind exportul animalelor vii

MADR: Romania respecta regulile privind exportul animalelor vii

 

ovine1MADR face o serie de precizari, in urma aparitiei in spatiul public a unor informatii potrivit carora Romania incalca o serie de norme europene privind exportul de animale vii. Astfel, anterior realizarii transportului de ovine in Golful Persic, ANSVSA, autoritatea competenta pentru exportul animalelor, a transmis capitanului navei instructiuni tehnice privind transportul in siguranta al animalelor, cu respectarea regulamentelor europene in domeniu. In premiera, pentru exporturile de animale efectuate din Romania catre tari terte, sanatatea si bunastarea animalelor au fost monitorizate pe intreaga durata a calatoriei de catre un medic veterinar, care a asigurat si asistenta sanitara veterinara pentru animalele transportate, se arata intr-um comunicat al MADR.

Nava Al Shuwaikh, incarcata cu 66000 capete tineret ovin a plecat din portul Midia, judetul Constanta in data de 14 iulie 2019 si si-a incheiat calatoria in data de 6 august 2019, in portul Muscat din Oman. Durata calatoriei a fost de 23 de zile, perioada in care s-a inregistrat un procent de mortalitati de 0,5 % din totalul animalelor imbarcate, procent care se incadreaza in limita acceptata in astfel de situatii, de maximum 1,5 % mortalitate tehnologic admisa.

ANSVSA a primit raportari zilnice privind starea de sanatate a animalelor, semnate de medicul veterinar prezent la bord, precum si un raport final intocmit de capitanul navei. Animalele transportate pe puntile superioare nu s-au aflat sub actiunea directa a razelor solare, acestea fiind acoperite. Temperatura a fost monitorizata zilnic, in toate zonele unde au fost cazate animalele, rapoartele veterinare indicand faptul ca pe nicio punte nu a fost depasit pragul de 35 de grade Celsius. Din datele incluse in aceste raportari, precum si din fotografiile realizate pe durata calatoriei (atasate) a reiesit faptul ca nu au fost inregistrate probleme majore privind sanatatea si bunastarea animalelor. Nu au fost semnalate astfel de probleme nici la destinatie, unde s-a facut debarcarea animalelor. Toate informatiile de mai sus sunt bazate pe documente semnate si asumate de catre medicul veterinar care a insotit transportul si de capitanul navei.

Citeste si Manarii cu banii APIA! Capul “Mafiei Cerealelor”, trimis din nou in judecata

De asemenea, pe toata durata transportului de ovine au fost respectate normele referitoare la regimul de temperatura, de furajare si la necesarul de apa al animalelor.

Romania este a treia tara din Uniunea Europeana in sectorul cresterii ovinelor. De asemenea, exportul reprezinta un element important pentru acest sector, la nivelul anului 2018 exportandu-se 48,5 mii tone carne de ovine. Interzicerea exportului catre tarile din zona Golfului Persic ar afectata interesele grav crescatorilor si exportatorilor de animale, avand implicatii sociale si economice greu de cuantificat, mai arata MADR.

In urma cu cateva zile, Animals International a cerut infringement impotriva autoritatilor romane care au trimis 66.000 de oi in miezul verii in tari de la Golful Persic, cel mai fierbinte loc de pe Planeta, in ciuda avertismentului Comisiei Europene care a cerut ca vaporul sa nu paraseasca Romania. Reprezentantul Animals International a declarat ca mortalitatea pe vas a fost de doar 0,05%, un procent cu mult mai mic fata de informatiile facute publice acum de MADR.

Citeste si Gabi Paun despre vaporul „mortii”: Si sa moara jumatate din animale tot era profitabil

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *