MADR: Legumele si fructele romanesti sunt de calitate si nu prezinta risc pentru consumatori

MADR: Legumele si fructele romanesti sunt de calitate si nu prezinta risc pentru consumatori

 

leg_piataIn aceasta perioada, in pietele agroalimentare din intreaga tara se regasesc din abundenta legume si fructe de sezon din productia autohtona. Consumatorii pot alege dintr-o gama variata de fructe si legume proaspete: pepeni, piersici, mure de cultura, nectarine, caise dar si tomate, ardei, vinete, cartofi, varza, conopida, fasole pastai, verdeturi etc. In cadrul Planului National de Monitorizare a reziduurilor de pesticide din legume, fructe si cereale, Autoritatea Nationala Fitosanitara a prelevat pana in prezent la nivel national 1.790 de probe, din care au fost analizate 1.696 de probe, in vederea depistarii depasirilor de reziduuri de pesticide.

Rezultatele analizelor de laborator confirma faptul ca legumele si fructele din productia autohtona indeplinesc standardele de calitate si nu prezinta risc pentru consumatori.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) si Directiile pentru Agricultura Judetene (DAJ) efectueaza controale permanente in toate pietele agroalimentare din Bucuresti si din celelalte municipii din tara, punand accent pe indicarea corecta a localitatii de productie si a datei recoltarii pentru toate produsele autohtone cat si a tarii de origine pentru produsele provenite din import.

Actiunile MADR si ale DAJ realizate pana la jumatatea lunii iulie in Municipiul Bucuresti precum si in toate judetele din tara, au constat in verificarea tuturor pietelor agroalimentare, precum si a majoritatii hypermarket-urilor si a depozitelor en-gros de legume si fructe si s-au concretizat in aplicarea de amenzi contraventionale in valoare totala de 91.340 lei, pentru abaterile constatate si a unui numar de 302 avertismente cu planuri de remediere, conform Legii nr.270/2017.

MADR, prin reprezentantii sai, colaboreaza in permanenta cu administratiile pietelor agroalimentare, astfel incat producatorii agricoli autohtoni sa-si comercializeze productia in cele mai bune conditii, iar consumatorii sa beneficieze de produse proaspete si de calitate, la preturi avantajoase.

Principalele obiective de control ale inspectorilor MADR:
 Asigurarea unui spatiu distinct si semnalizat vizibil de minim 40 % din numarul total de tarabe din pietele agroalimentare pentru producatorii agricoli autohtoni, persoane fizice, in special, sau producatori agricoli organizati conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008;
 Depistarea si sanctionarea fenomenului de substituire a legumelor si fructelor autohtone cu cele provenite din import sau comert intracomunitar;
 Etichetarea corecta a produselor, legume si fructe, expuse la comercializare prin indicarea locului de productie, a denumirii cultivatorului, a datei recoltarii si a pretului, pentru a se distinge productia autohtona de cea provenita din import sau spatiul intracomunitar;
 Trasabilitatea loturilor de legume si fructe provenite din import sau comert intracomunitar prin indicarea corecta pe documentele insotitoare (facturi fiscale) a tarii de origine, documente ce sunt emise de depozitari catre comerciantii de legume si fructe cu amanuntul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *