Pomicultorii isi cauta nisa de piata! Pomicultura romaneasca nu trece printr-unul din cele mai fericite momente din istoria ei, ba chiar am putea spune ca se afla la rascruce de drumuri, cand vechiul cu noul se confrunta decisiv sau mai bine zis generatiile intre ele. Cu alte cuvinte, bate vant de schimbare….Un lucru este clar, insa, suprafetele de livezi s-au redus semnificativ si drept urmare si productia, tara noastra devenind dependenta de importuri. Din pacate, in lipsa unor investitii sustinute, plantatiile vechi, imbatranite (74% au varsta mai mare de 25 ani si doar 7% sunt plantatii intre 1-10 ani!) continua sa aiba cea mai mare pondere.
Nici macar fondurile europene nerambursabile pentru agricultura nu au reusit sa impulsioneze dezvoltarea acestui sector, specialistii fiind de parere ca prin intermediul PNDR 2014-2020 vor fi infiintate undeva la 10.000 ha de livezi, fata de 15.000 prognozate initial. Dupa un debut dezastruos al programului, unul din doua proiecte pe pomicultura a fost respins, lucrurile par sa fi revenit la normal pe ultima suta de metri.
Nu putem trece cu vederea, insa, faptul ca, la inceputul anului 2019, doar 14 proiecte erau finalizate dintr-un numar de 362 contractate. Poate daca pe viitor va exista un program sectorial pentru pomicultura, asa cum s-a intamplat in cazul viticulturii, cu totul altfel vor sta lucrurile…
Daca ne raportam la 1990, scaderea patrimoniului pomicol este de-a dreptul dramatica, suprafetele de livezi reducandu-se de la 313.380 de hectare, la aproximativ 102.6830 ha, in 2017, potrivit datelor APIA. Cat despre productie, Romania a ajuns de la un volum al recoltelor de 1,4 milioane de tone, in 1990, la aproximativ 580.000 tone, in 2017, un volum insuficient pentru a asigura necesarul intern.
Situatia este cu atat mai grava cu cat importurile se maresc de la an la an, iar in ritmul din ultima perioada n-ar fi exclus ca in curand sa depaseasca in mod frecvent productia interna. Este drept, ar putea exista si scuza unor ani mai grei pentru pomicultura romaneasca, vremea nefavorabila provocand pierderi foarte mari producatorilor romani. Dar, din pacate, cam in fiecare an se intampla ceva…
Tabel 1
Dinamica suprafetelor cu livezi si a productiei de fructe (2012-2017)
Specie 2012 2017
Suprafata (ha) Prod.(to) Suprafata (ha) Prod. (to)
Mar 55366 452935 55600 339570
Par 3899 54174 3120 46040
Prun 68478 424068 66680 434380
Cais 2501 29099 2110 32640
Cires 6829 70542 6020 55490
Piersic + Nectarin
2028 17428 1770 18890
Alun 150 75 710 410
Nuc 1431 30546 1600 43720
Sursa: ICDP Pitesti – Maracineni
Pe de alta parte, nu putem ignora faptul ca nici atunci cand sunt productii mari, producatorii romani nu se afla intr-o situatie mai fericita. Cel mai bun exemplu, ceea ce s-a intamplat in 2018, cand a fost supraproductie de mere. Preturile de achizitie au fost asa de mici ca multi producatori nici nu le-au mai cules, pentru ca nu se justifica economic. Le-au lasat pur si simplu sa putrezeasca pe sol…Ori in lipsa unei industrii de procesare capabile sa atraga volume foarte mari (pot fi numarate pe degete fabricile care mai exista la nivel intern), este clar ca vom avea parte de asemenea situatii tot mai des.
“N-am prea vandut, inca mai avem paleti de mere pe stoc (n.red- sfirsitul lunii martie) pe care nu stim cum le valorificam, pentru ca deocamdata nu exista cerere. Toata lumea vrea mere care sa reziste pe rafturile supermarketurilor 3 saptamani, ceea ce noi nu le putem oferi, pentru ca am ridica costurile, ar fi foarte mari. Am vandut prin piete, cateva magazine din Sibiu, insa este destul de dificil. La procesare, am dat merele cu 23 de bani/kg la fabrica de la Raureni”, declara Nicolae Neamtiu, administratorul Agricola Bergamelli (localitatea Dobarca, judetul Sibiu).
Citeste si EXCLUSIV AGROSTANDARD: Studiul “Piata de fructe. Romania 2018”
Potrivit informatiilor din piata, doar undeva la 10% din fructele romanesti sunt comercializate prin intermediul supermarketurilor. Si aceasta in conditiile in care de Legea 150/2016 pentru modificarea si completarea Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare nu mai pomeneste nimeni, ca sa nu mai vorbim de procentul de 51% marfuri proaspete romanesti pe rafturi.
O piata in schimbare
In ultima vreme, se remarca interesul tot mai mare al pomicultorilor romani catre specii precum nuc, alun, afin (dovada stau si cifrele AFIR!), care ocupa primele locuri in topul soliciItarilor de fonduri europene nerambursabile. Numai in judetul Timis, de exemplu, exista plantatii de aluni care se intind deja pe circa 1.000 ha, iar alte 1.000 ha sunt in curs de infiintare. Practic, este vorba de un raspuns la cererea ridicata venita din partea marilor producatori de dulciuri care cauta surse noi de aprovizionare cu materii prime.
Nu in ultimul rand, trebuie remarcata si preocuparea producatorilor romani pentru asigurarea de fructe de calitate, conform exigentelor sporite ale supermarketurilor, dar si ale importatorilor. Dupa cate se pare, pomicultorii nostri incep sa se uite si catre alte soiuri, care se bucura de succes acum pe piata.
“Avem in vedere sa ne extindem, inclusiv pe mar, si ne uitam la culturile actuale existente pe piata, poate renuntand la Ionatanul vechi, nu stiu… Ma gandesc la soiurile actuale ceva mai rezistente la boli si care sunt cerute de piata pentru ca au calitati gustative mai bune, pornind de la Gala, Fuji, soiurile din Cehia sau poate Red Topaz, Rozela”, sustine Robert Nica, un pomicultor din localitatea Ungureni, judetul Dambovita. Acesta lucreaza impreuna cu familia 10 ha de pomi, din care 9 ha de mar si 1 ha de par.
In conditiile in care concurenta pe piata interna este acerba, in mare parte si din cauza importurile ieftine intrate prin intermediul retelelor de retail, piata externa (chiar si cele mai departate tari) ar putea fi o solutie pentru producatorii romani in ceea ce priveste valorificarea productiei, cu observatia ca aici se cer fructe de calitate ridicata. Din pacate, o astfel de marfa este ceva mai greu de gasit pe piata locala.
“Am ajuns sa vindem cirese in Vietnam, la costuri de transport de 7 euro/kg. La arabi se cer de fructe de buna calitate, am incercat sa iau produse de la colegi de-ai mei, dar stau foarte prost cu calitatea”, declara Adrian Popescu, un cunoscut producator de cirese de langa Bucuresti care este si presedintele unei cooperative din sectorul legume – fructe.
Si pana la urma, nici nu este ceva imposibil sa fim prezenti pe cat mai multe piete externe, daca ne raportam la trecut. Ar trebui, insa, sa participam constant la marile targuri din sector ca lumea sa-si aduca aminte de noi, iar ideal ar fi ca acest lucru sa se intample cu sprijinul statului.
“Noi am fost o tara exportatoare, care a avut nume pe piata internationala. Am avut un brand pe piata de legume si fructe, se exportau cu trenurile si tirurile, nu facea Europa fata la cat puteam noi sa trimitem….Vrem sa avem un stand la targurile de profil din strainatate, ca nu pot sa-l fac eu o societate, acolo trebuie sa existe Romania si chiar nu costa atat de mult. Nu mai vorbesc ca la Fruit Logistica de la Berlin erau prezente Republica Moldova, Ucraina, Egipt, tarile din lumea a treia de care noi radem, zicem ca acum coboara din cocotier si ei aveau reprezentanti….Noi nu suntem la curent, trebuie sa stie lumea ca existam, ori noi nu mai existam pentru Europa”, trage un semnal de alarma Vali Barbu, un pomicultor din localitatea Insuratei, judetul Braila, care a reusit sa exporte cirese pe piete importante ale lunii.
Tabel 2
Top producatori mere in UE (2017). Romania, locul 3
Loc Tara suprafete (ha)
- Polonia 160 844
- Italia 810
- Romania 050
- Franta 38 298
- Germania 33 981
Sursa: Eurostat
Tabel 3
TOP PRODUCATORI MERE
- HORTICOLA INTERNATIONAL
- STATIUNEA DE CERCETARE DEZVOLTARE PENTRU.POMICULTURA IASI
- POMBIS
- ITAL AGROTURISM MALUDA S.R.L.
- USAMV STATIUNEA DIDACTICA EXPERIMENTALA MANASTUR
SURSA: APIA
Deficit de peste 1 miliard de euro
Importurile de legume si fructe atarna din ce in ce mai greu in balanta comerciala agroalimentara a Romaniei. Anul trecut, numai in primele 11 luni, tara noastra a importat legume si fructe in valoare de 1,26 miliarde euro, in crestere cu 3,7% fata de perioada similara din 2017, in timp ce valoarea exporturilor a fost de 213,9 milioane euro, conform datelor INS. Se importa de toate, de la mere, struguri, pana la tomate si cartofi, o sitiuatie care a starnit ingrijorare inclusiv la BNR. Si pe buna dreptate, din moment ce Romania inregistreaza un deficit de peste 1 miliard de euro in comertul international cu fructe si legume (o treime din deficitul comercial generat de marfurile alimentare!).
Sursa: FoodBiz